Peperdure juwelen gestolen, en nu? 'Verkopen lukt niet'
Op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht zijn gisteren kostbare juwelen buitgemaakt. Daarbij zaten sieraden die per stuk miljoenen euro's waard zijn. Wat doen dieven met zulke peperdure juwelen? "Je kunt ze niet zomaar verhandelen."
Bij de buit zou onder andere een peperdure collier zitten met een kanariegele diamant van de Londense juwelier Symbolic & Chase. Met een waarde van 27 miljoen euro zou het de grootste en kostbaarste edelsteen zijn van de kunstbeurs.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De dieven zouden ook waardevolle diamanten Cartier-oorbellen hebben meegenomen ter waarde van ruim vier miljoen euro. Zelf delen de politie en TEFAF nog geen details over de buit.
Vaker bestolen
Het is niet de eerste keer dat een kostbaar juweel wordt gestolen op de TEFAF-beurs. Zo werd in 2008 een diamanten collier ter waarde van 1,2 miljoen euro buitgemaakt. In 2010 ging het om een diamanten hanger en een platina ring ter waarde van 860.000 euro. Een jaar later wisten overvallers drie colliers en twee broches met kettingen – stuk voor stuk diamanten – mee te nemen.
Verkopen onmogelijk
Maar wat kunnen criminelen met zo'n juwelenbuit? Verkopen wordt in ieder geval moeilijk, vertelt kunstenaar en taxateur Peter van Os. "Ze zijn allemaal gedocumenteerd. Van elk juweel zijn de kenmerken bekend." De verdachte kan daarom niet zomaar met de steen ergens naartoe om die te verhandelen. "Wat misschien zou kunnen met een grote diamant is verslijpen tot een kleine."
Die documentatie gebeurt bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium. "We beoordelen de edelstenen op echtheid en beschrijven ze zo nauwkeurig mogelijk", vertelt Hanco Zwaan van het laboratorium aan EditieNL. Dat gaat van het slijpsel en de slijpvorm tot de karakteristieken van het materiaal. "Dat doen we met allerlei soorten belangrijke edelstenen zoals diamanten, robijnen, saffieren en smaragden."
In een internationaal register staat alle informatie opgeslagen. Daarmee zou zo'n steen makkelijk op te sporen moeten zijn. "Ook als er diamanten zijn herslepen, dan kun je nog de karakteristieken terugvinden. Je kunt heel veel eigenschappen vergelijken."
Of dat in de praktijk haalbaar is, is een tweede. "Want je moet dan echt een vermoeden hebben dat het om een gestolen goed gaat. En bovendien zijn er dan slijpers bij betrokken geweest die geen vragen gesteld zouden hebben. Als je geen vermoeden hebt dat het om een gestolen steen gaat, dan ga je geen onderzoek doen."
Verzekering afpersen
Kunstenaar en taxateur Van Os heeft wel idee wat de dieven dan wél met zulke juwelen doen: "Ze kunnen proberen de verzekering af te persen." De daders bieden dan aan het edelmetaal terug te geven in ruil voor een percentage van de waarde. "Ze beginnen bijvoorbeeld met een eis van veertig procent en gaan vervolgens onderhandelen."
Veel verzekeraars gaan hier echter niet op in. "In enkele gevallen zal de verzekering zeggen: dit is het me waard. Bijvoorbeeld omdat ze de waarde van het juweel moeten uitkeren aan de handelaar. Dus dan hebben ze het in ieder geval terug", legt Van Os uit. Maar dat zal niet snel naar buiten komen. "En verzekeraar gaat dat niet aan de grote klok hangen, want dan denken meer mensen: laat ik ook eens wat stelen."