Leeftijd verkeerd ingeschat: dit is waarom we dat niet leuk vinden
"Gefeliciteerd met je 47e verjaardag." Een verjaardagskaart van de KNVB viel niet in goede aarde bij Wesley Sneijder. Sneijder - die 38 is - vertelde gisteren in het programma Veronica Offside dat de deur naar het trainerschap via de KNVB voor hem is gesloten. En toen kwam ook nog dat kaartje met de verkeerde leeftijd. "Dat kan toch niet."
Je 37e verjaardag vieren, maar gefeliciteerd worden met je 47e verjaardag. Dat overkwam Wesley Sneijder vorig jaar. Waarschijnlijk een foutje, maar Sneijder (inmiddels 38) vond het echt niet kunnen, zei hij met een lach. Maar als onze leeftijd daadwerkelijk verkeerd ingeschat wordt vinden we dat vaak écht niet leuk. En dat heeft een reden.
"Je labelt iemand. Als er een leeftijd aan je geplakt wordt, heeft dat ook nog te maken met wat iemand nog in staat is om te doen. Of iemand jong is, of oud, of nog kan werken", zegt psycholoog Andreas Wismeijer.
Pubers willen ouder zijn
"Het heeft wel een beetje met je leeftijd te maken." Zo willen pubers juist wél ouder geschat worden. "Omdat ze daarna onderdeel worden van de grote mensen", legt Wismeijer uit.
Volgens de psycholoog vinden vooral vrouwen tussen de twintig en dertig jaar het vervelend om ouder geschat te worden. "Bij vrouwen wordt het minder gewaardeerd", zegt hij. Dan wordt namelijk sneller het verband gelegd met aantrekkelijkheid en vruchtbaarheid. "Als mannen op leeftijd zijn geeft dat sociale status en macht."
Dat schoonheidsideaal van er jong uit willen zien, is niet nieuw. "Dat was er ook in de middeleeuwen. Denk aan make-up, en wespentailles vroeger. Je geeft dan een indicatie hoe vruchtbaar je bent, dit gebeurt heel onbewust."
Rimpeltjes
Maar uiteindelijk veroudert ons gezicht nou eenmaal. En soms zorgen dingen ervoor dat we er ouder uitzien dan we zijn. Dat maakt het schatten van leeftijden bepaald niet makkelijk. "De huidstructuur wordt anders: er ontstaan rimpeltjes en pigmentvlekjes", zegt cosmetisch dermatoloog Anne Berthe Halk. "De structuur wordt ook anders, bij oudere dames ontstaan bijvoorbeeld meer hamsterwangetjes en worden de wallen prominenter."