Kermis in Houten

Zoveelste keer rellen op kermis: 'Het is een recept voor onrust'

·Aangepast:
© Editie NLZoveelste keer rellen op kermis: 'Het is een recept voor onrust'
RTL

Zwaar vuurwerk dat werd afgestoken, agenten die werden bekogeld met stenen en straatmeubilair dat in het rond werd geslingerd. Het was gisteravond flink mis op de kermis in Houten. Door de overlast van rellende jongeren werd deze vroegtijdig gesloten. Eerder deze maand ontstonden er ook al ongeregeldheden op kermissen in Osdorp, Heerlen en Rotterdam. "De kermis kost geld maar rellen is – totdat je gepakt wordt – gratis."

Frank Ockers staat met zijn attractie Extreem Trip deze week op de kermis in Houten. Gisteravond kwam er eerder dan gepland een eind aan het feest door ongeregeldheden die waren ontstaan op de kermis. "Her en der werd er vuurwerk afgestoken, door jongeren van een jaar of zestien geloof ik", vertelt hij aan Editie NL. "Ik denk dat ze zijn opgestookt door de rellen op de kermis in Osdorp." Want daar ging het vorige week ook al mis. Ook daar moest de kermis eerder dicht omdat er zwaar vuurwerk werd afgestoken. Uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid eraan te pas komen om de orde te herstellen.

"Er is een beetje een hype ontstaan", gaat Ockers verder. "Die jongeren vinden het leuk om onrust te veroorzaken en het kat- en muisspel te spelen met de politie." Volgens Ockers heeft de kermis een aantrekkingskracht op jongeren. "Er komt veel jeugd op af, maar ook onruststokers die niet voor de kermis zelf komen."

Evelien Hoeben, onderzoeker jeugdcriminaliteit van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving, legt uit waarom juist kermissen dé plek zijn waar onrust kan ontstaan. "Vanuit de criminologie weten we dat plekken waar jongeren bij elkaar komen, er geen toezicht van ouderen is en waar geen structuur zit in hun activiteiten, een recept zijn voor onrust."

Misdragen

Rondhangen op een kermis heeft al deze ingrediënten. "Op kermissen komt dit allemaal samen. Er zijn wel volwassenen maar die houden geen toezicht, die zijn bezig met hun eigen kraam. En als tiener ga je niet met je moeder naar de kermis." Daarnaast hebben die jongeren ook niks concreets te doen op een kermis. "De kermis kost geld maar rellen is – totdat je gepakt wordt - gratis, dus uit verveling gaan ze elkaar uitdagen of zich misdragen."

Toch is het volgens haar niet de schuld van de kermis. "Het kan op andere evenementen ook voorkomen, maar de kermis heeft wel alle factoren waardoor het mis kan gaan."

'Heftige' attractie op Tilburgse Kermis: hoeveel druk kan je lichaam aan?
Lees ook

'Heftige' attractie op Tilburgse Kermis: hoeveel druk kan je lichaam aan?

Meer toezicht op de kermis kan volgens haar een oplossing zijn. "Al is het kat- en muisspel met de politie voor de jongeren ook al entertainment voor ze."

Volgens Ockers is op veel kermissen sinds corona al meer toezicht door beveiligers. "Dat moet vanuit de gemeenten. Die beveiligers waren er tijdens de coronaperiode om te controleren op QR-codes en die zijn na corona gebleven. Maar op kleinere kermissen is dat lastig te organiseren."

Lees meer over
KermisGeweld tegen hulpverlenersJongerenEditie NL Link in bio