Gedachten accepteren

Mindfulness verkleint kans op onprettige zwangerschap en depressie

·Aangepast:
© Getty ImagesMindfulness verkleint kans op onprettige zwangerschap en depressie
RTL

Je kunt jezelf een positieve zwangerschap bezorgen door je gedachten te sturen. Zo kun je een depressie als gevolg van stress voorkomen of de kans daarop verminderen. Dat is de uitkomst van een onderzoek aan de Tilburg University.

Stress is niet goed voor je, zeker niet als je zwanger bent, vertelt onderzoeker Lianne Hulsbosch. "Het kan nadelige gevolgen hebben voor het kindje, zowel lichamelijk als cognitief. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot allerlei soorten ontwikkelingsproblemen." Bovendien is de kans op een postnatale depressie groter als je stress hebt.

Wie doet aan mindfulness ervaart tijdens de gehele zwangerschap minder stress en depressieklachten en kijkt achteraf positiever terug op de bevalling. Ook geven deze vrouwen vaker borstvoeding en gingen ze hier langer mee door, blijkt uit het promotieonderzoek van Hulsbosch. Ze onderzocht de fysieke en mentale problemen waar vrouwen tijdens de zwangerschap en het jaar na de geboorte mee te maken kunnen krijgen – denk aan angst, depressie en bevallingscomplicaties.

Wat is mindfulness?

Mindfulness heeft alles te maken met je manier van denken en het omgaan met obstakels. "Het is bewust met je gedachten en gevoelens omgaan en daar niet over oordelen", vertelt psycholoog en gedragstherapeut Carin Prins aan Editie NL.

Het betekent ook niet te veel piekeren over iets waar je toch niks aan kan doen. "Als je merkt dat je een negatieve gedachte hebt: laat 'm gaan of schrijf 'm op. Zet 'm uit je hoofd, op papier."

Stress tijdens zwangerschap

Mindfulness is een manier om de stress te verlagen en de kans op een positieve zwangerschap te vergroten. Ook bevordert het de borstvoeding. "Borstvoeding wordt opgewekt door het hormoon oxytocine", legt onderzoeker Hulsbosch uit. "Stresshormonen kunnen daar invloed op hebben en dat kan dus weer het opstarten van borstvoeding bemoeilijken."

Ook in gevallen van een spoedkeizersnede of wanneer er bij de bevalling gebruik was gemaakt van een vacuümpomp of verlostang, zag de onderzoeker dat vrouwen baat hadden bij mindfulness.

Promovenda Lianne Hulsbosch© Editie NL
Promovenda Lianne Hulsbosch

Een belangrijk onderdeel van mindfulness is het toelaten van je gedachten. "Als je ze wegduwt, blijven ze juist bij je. Je moet het gevoel accepteren. Als je je bewust bent van het feit dat je gedachten hebt en daar niet over oordeelt, dan ben je al een heel eind."

Trainingen

Iedereen kan het, zegt Hulsbosch. "Het is iets wat je kunt beïnvloeden. Sommige mensen hebben dit meer van zichzelf dan anderen. Maar je kunt het ook aanleren met behulp van trainingen", vertelt ze.

Bijvoorbeeld met behulp van interventie. "Dat is een oefening om elke dag stil te staan bij wat goed gaat in je leven. En het tonen van dankbaarheid daarvoor", legt gedragstherpeut Prins uit. 

Wel is het belangrijk om intrinsiek gemotiveerd te zijn voordat je hiermee begint. "Of het effect heeft, ligt er ook aan of je er van nature nieuwsgierig naar bent. Als je nu al zegt: dit is niks voor mij, dan werkt het niet." 

Lees meer over
ZwangerschapBabyWetenschappelijk onderzoekPromoverenEditie NL Link in bio