In plaats van facelift

Gezichtsyoga tegen rimpelvorming: werkt het echt?

·Aangepast:
© Editie NLGezichtsyoga tegen rimpelvorming: werkt het echt?
RTL

Vergeet de downward facing dog en de cobra: de laatste jaren zijn er mensen die yoga enkel en alleen voor hun gezicht doen. Gezichtsyoga zou ervoor zorgen dat kleine rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar heeft het echt effect? "Ik denk dat je juist het tegenovergestelde moet doen."

Gezichtsyoga – ook wel 'facelift yoga' genoemd – is het stimuleren van de gezichtsspieren om deze een boost te geven. Dit doe je door je gezicht te masseren met je handen. Ook kun je gebruik maken van een zogenoemde guasha-steen.

Kleine rimpels

Anne-Claire Spruijt gelooft heilig in de werking van deze massagevorm en geeft er lessen in. "Het doel is om rimpels weg te masseren", vertelt ze aan Editie NL. "Dat lukt alleen bij kleine rimpels. Maar je kunt met gezichtsyoga ook tegengaan dat je huidige rimpels dieper worden. Als je het twee tot drie keer per week een paar minuten doet, zie je na vier weken resultaat."

Beginnen met yoga: welke stijl past het best bij jou?
Lees ook

Beginnen met yoga: welke stijl past het best bij jou?

Voorafgaand aan het masseren smeren haar cursisten olie of serum op de vingers. "Tijdens de les kijk je de hele tijd in de spiegel. We wisselen oefeningen met de vingers af met de gezichtssteen." Het werkt volgens haar niet alleen goed tegen rimpelvorming, maar zou ook zorgen dat de huid op een gezonde manier oud wordt. "We masseren afvalstoffen naar de zijkant zodat ze afgevoerd kunnen worden."

Geen wetenschappelijk bewijs

Cosmetisch dermatoloog Anne Berthe Halk is sceptisch over de massagetechniek. "Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat dit werkt", zegt ze tegen Editie NL.

Sterker nog, Halk denkt dat gezichtsyoga zelfs rimpelvorming kan stimuleren. "Met deze oefeningen neemt je gezicht verschillende houdingen aan. Uit eerdere onderzoeken blijkt: hoe meer je de huid beweegt, hoe meer rimpels je forceert. Dus ik heb er weinig vertrouwen in dat dit werkt. Ik denk dat je juist het tegenovergestelde moet doen."

Selfcare

Volgens docent Anne-Claire Spruijt is het een kwestie van weten welke spieren je wel en niet gebruikt. "En je moet naast de yoga ook letten op je mimiek. Ik maak mensen tijdens de lessen bewust van hun gezichtsexpressies."

Daarnaast draait het in haar lessen om plezier. "Ik vind vooral dat de mensen er lol in moeten hebben. Het is echt een uurtje selfcare."

Lees meer over
Editie NL Link in bioYogaSchoonheidssalonUiterlijke verzorgingCosmetica