Hoe gaan we Bokito eren? 'Hij verdient een standbeeld'
Bokito is niet meer. De gorilla is dinsdag op 27-jarige leeftijd overleden in Diergaarde Blijdorp. Sinds het dier in 2007 uit zijn verblijf ontsnapte en in het wereldnieuws kwam, is het een bekendheid geworden. Hoe gaan we hem na zijn dood eren?
Bokito mag niet vergeten worden, vindt Benvenido van Schaik, raadslid van Leefbaar Rotterdam. "Het is een Rotterdams icoon. Hij heeft een grote impact gehad in Nederland. Ik zou het passend vinden als hij een standbeeld krijgt", vertelt hij aan Editie NL. Volgende week dient hij daarvoor tijdens de raadsvergadering een motie in. "We zouden het beeld voor de dierentuin willen plaatsen."
In zijn gedrag was Bokito niet eens zo uniek, zegt gedragsbioloog Patrick van Veen. "Het was eigenlijk een normale gorilla." Maar met het ontsnappingsincident, waarbij hij een vrouw verwondde, werd hij in één klap beroemd. "Dat heeft echt invloed gehad. Ook andere dierentuinen zijn hierdoor wakker geschud."
BN'er
"Bokito is een BN'er", gaat Van Veen verder. Maar hij is daarmee niet de eerste in Nederland. "We hadden ook Bongo, die een paar jaar geleden overleed in de Apenheul. Hij werd herinnerd als de gorilla die voor nageslacht zorgde. Dat maakte ook veel impact. Hij heeft ook een standbeeld gekregen."
Van Veen hoopt dat mensen ook Bokito zullen blijven eren. "Er zijn meerdere rouwfases. De eerste is voor de dieren zelf. Daarna zijn de verzorgers aan de beurt, want ook op hen heeft het impact. En daarna komt de laatste rouwfase, voor alle andere mensen. Voor hen bouw je een standbeeld."
Natuurhistorisch Museum
Wat er met het lichaam van Bokito gaat gebeuren is nog onbekend. Het Natuurhistorisch Museum zou een geschikte plek kunnen zijn. In het museum is een tentoonstelling 'Dode dieren met een verhaal' waar ook andere bekende dieren te vinden zijn. Zo staan ook de 'McFlurry-egel', de 'Traumameeuw' en de 'Tweede Kamer-muis' er.
Het museum laat aan Editie NL weten geïnteresseerd te zijn in Bokito, maar zich nu nog terughoudend op te stellen. "Natuurlijk zouden wij het een eer vinden om Bokito een mooi plekje te geven, maar het is nu nog te vroeg om daarover te beginnen. We gunnen Diergaarde Blijdorp de rust om dit op hun manier te verwerken. Iedereen is op dit moment nog bezig met het verlies van de gorilla."
Blijdorp
Ook Blijdorp laat weten dat het nog te vroeg is om een besluit te maken over wat er met Bokito gaat gebeuren. "Er moet eerst onderzocht worden hoe hij is overleden. Pas als we dat weten gaan we over tot een besluit over wat we verder gaan doen", laat een persvoorlichter weten. De komst van een standbeeld sluit hij niet uit.