Honden achtergelaten op Ameland: dit doet verlating met een dier
Het zorgt voor veel verontwaardiging: twee achtergelaten honden die in de stromende regen ontheemd voor zich uit staren terwijl ze zijn vastgebonden aan een fietsenstalling. Uit de boodschappentas met voer en twee hondenpaspoorten blijkt dat de eigenaar niet een blokje om is, maar de dieren heeft achtergelaten. Wat doet verlating met een hond?
Volgens getuigen bond het baasje zaterdag de twee honden met een spanbinder vast bij de fietsenstalling van de haven op Ameland. Medewerkers van de Dierenambulance Ameland vonden later voer en paspoorten van de dieren in de boodschappentas. Voor de vrijwilligers was er geen twijfel over mogelijk: de eigenaar van de honden was vertrokken en was niet van plan om voor de hondjes terug te keren.
"Zo'n verlating kan traumatisch zijn", vertelt Eddy Eelsing, hondengedragstherapeut bij Hond weer in Balans. Het feit dat de honden ook nog eens waren vastgebonden speelt hierbij een rol. "Zo'n hond wil eigenlijk achter de eigenaar aan, maar kan fysiek niet weg. Dat zorgt voor stress en gaat tegen hun natuur in."
Verlatingsangst
Die stress uit zich afhankelijk van het trauma op verschillende manieren. "Wat je ziet is dat het stresshormoon cortisol omhoog schiet", legt Eelsing uit. "Als het enorm piekt, kan dat zorgen voor lichamelijke problemen, zoals darm- en concentratieproblemen." Ook kunnen ze alarmerend gaan piepen, janken en blaffen.
Daar komt bij dat als de hondjes opnieuw worden geadopteerd, er verlatingsangst kan optreden. "De ervaring is immers dat het baasje soms nooit meer terugkomt."
Volgens Eelsing is een baasje dat overlijdt voor een hond beter te begrijpen dan een baasje dat het dier simpelweg achterlaat. "Het grootste verschil is dat de hond zíét dat die achtergelaten wordt", licht Eelsing toe. "Het is al heel onnatuurlijk dat wij honden leren om een hele dag alleen thuis te zijn, want het zijn roedeldieren."
Makkelijker loslaten
De dood en rouw zijn daarentegen ook voor honden een natuurlijk gegeven. "Honden onderling kunnen best even rouwen als een beestje in hun roedel komt te overlijden. Dan hebben ze minder energie, zijn ze een beetje neerslachtig en zijn ze op zoek naar naar hun soortgenoot, terwijl die er niet meer is."
Ook als hun baasje overlijdt, snappen honden dat. "Dat ruiken ze", zegt Eelsing. "Er vinden allerlei processen in het menselijk lichaam plaats. Als honden bij het proces worden betrokken, kunnen ze makkelijker ook weer loslaten. Daarin zijn honden ook primitief en begrijpen ze: de wereld draait door."
Voedsel uit schuldgevoel
Maar een eigenaar die zijn hond achterlaat? Dat is voor het dier moeilijk te rijmen. De honden op Ameland waren wel met zijn tweeën en werden in het zicht achtergelaten met een boodschappentas met voer.
Maar dat maakt volgens Eelsing geen verschil. "Het doet absoluut niets", zegt de hondenkenner. "Het voer werd achtergelaten in een tas en de honden hebben wellicht elkaar, maar maken wel samen mee dat ze achtergelaten worden. De ene hond heeft daar van nature meer last van dan de ander en kan de ander daarin meetrekken. Bovendien is voedsel achterlaten meer uit schuldgevoel dan voor de honden."
Inmiddels is bekend dat een nieuwe baasje zich heeft aangediend voor het hondenduo. Volgens Eelsing ligt er een belangrijke taak bij mensen die 'verlaten honden' adopteren, waarvan sommige mogelijk last hebben van trauma. "Het is belangrijk om eerst rustig aan vertrouwen op te bouwen en de hond een duidelijke basis te geven, dus: voldoende eten en drinken, lichaamsbeweging, mentale uitdaging en voldoende rust."
Daarna begint het echte werk. "Laat de hond stapsgewijs leren, zegt Eelsing. "De hond moet opnieuw leren dat als ze thuis worden achtergelaten dat de eigenaar wél altijd terugkomt. Hoe snel zoiets gaat, hangt af van hoe ze het achtergelaten worden hebben ervaren, hoe én hoe snel ze leren."
Lang afscheid
De nieuwe eigenaar kan het beste kalm blijven en tot slot raadt Eelsing aan om de situatie vooral niet groter te maken dan het is. "Soms zie je het gebeuren bij mensen die hun hond vanwege vakantie afgeven bij een dierenpension: ze nemen heel lang afscheid, met een hoog stemmetje."
"Ook gaan ze langzaam praten en willen ze hun huisdier laten merken hoe zielig het is dat ze worden achtergelaten. Daarmee creëer je een situatie waarin het een groot probleem wordt, soms groter dan dat het was."
Update Igor en Vlekkie
Dierencentrum Friesland, die de achtergelaten honden opvangt, is kort over het achterlaten van dieren: “Dat kan en mag niet.” Toch verzoekt ze ook terughoudendheid in het oordelen over de reden waarom de honden zijn achtergelaten. “Noem het een wanhoopsdaad.”
De beheerders zeggen zich te richten op de gezondheid van de viervoeters en het herplaatsen van de teefjes. “Wij gaan eerst de medische conditie in kaart brengen zeker van Igor de oudste. Zij is mager en heeft meerdere bulten. Vlekkie is er beter aan toe maar voordat ze mogelijk gaan verhuizen gaat ook zij gecontroleerd worden.”