Veiligheidsglas

Glazen douchewand breekt 'spontaan' in duizenden stukjes: zo kan dat

Door Sammie Druppers··Aangepast:
© Kitty VissersGlazen douchewand breekt 'spontaan' in duizenden stukjes: zo kan dat
RTL

Een glazen wand in de badkamer: genoeg mensen hebben er eentje. Het staat ruimtelijk, maar houdt toch water tegen. Alleen is het niet geheel ongebruikelijk dat zo'n glazen wand zomaar in duizenden stukjes breekt. Op Facebook delen tientallen mensen berichten en foto's van hun gebroken glaswand.

De gebroken douchewand van Indiria© Indira Ordelman
De gebroken douchewand van Indiria

"De schuifdeur is zomaar geknapt", meldt Indira onlangs in de facebookgroep WoonTips. Er staat een foto bij van een glazen douchedeur die compleet aan gruzelementen ligt. "Gelukkig geen persoonlijke ongelukken. Heeft iemand ooit al zoiets meegemaakt?"

Veel mensen, zo blijkt. Er komen honderden reacties van mensen bij wie de glazen wand ook is gesprongen, soms uit het niets. "Dit had ik serieus ook gisteren. Ineens een harde knal vanuit de badkamer", schrijft Jessica, die ook een foto meestuurt van haar gebroken wand.

Ook Kitty zegt het te hebben meegemaakt en stuurt een foto van duizenden glasstukjes. Enkele scherven zitten vol met bloed. Het leidde tot hechtingen. "Ik stond onder de douche. Het was even een zooitje, ik moest het bloeden stoppen met handdoeken. Een bende van ellende."

Spanning op het glas

En zo zijn er nog vele anderen bij wie de glazen douchewand 'spontaan' is gesprongen. Maar zo spontaan gebeurt dat niet, vertelt Jeroen Huisman van GlashandelOnline.com. "Er moet een aanleiding zijn. Bijvoorbeeld iemand die er hard met zijn föhn tegenaan heeft gestoten, met een roestvrijstalen douchewisser of tijdens het klussen met een schroevendraaier."

Zo heeft Huisman weleens meegemaakt dat een deur of raam van een badkamer heel hard dichtwaaide, waardoor er trillingen ontstonden die de douchewand deden klappen. Maar daar ging wel iets aan vooraf. "Het bleek dat een monteur eerder bezig was geweest en tegen het glas had gestoten. Dat glas spontaan kapotgaat is dus enkel de beleving van mensen."

Een stootje hoeft trouwens niet direct voldoende te zijn om glas te doen breken. "Maar dat maakt het wel onrustig. Glas heeft een bepaalde spanning, maar die kan tot een ontlading komen", zegt Huisman. Het is wel goed om te vermelden dat de spanning van glas niet eeuwig verstoord blijft. "Na een paar dagen is die weer hersteld."

Moeilijk herleidbaar

Het lastige is dat het niet altijd te herleiden valt. Dat kan soms voor wat onrust zorgen, denkt Huisman. "Voordat mensen ons opbellen gaan ze vaak de oorzaken opzoeken op het internet. Maar wat daar staat is niet altijd waar. En zo komen ze in zo'n Facebookgroep terecht en zien ze andere mensen die zeggen dat het hen ook is gebeurd."

"Zo lijkt het dat het door het glas zelf komt, alsof het slecht glas is. Maar het moet aan wettelijke Europese regels voldoen, want anders kan het erg gevaarlijk zijn", zegt Huisman. "Het glas van een douchewand is hetzelfde als dat van een autoruit. Het zou ellende zijn als die 'spontaan' kapot zouden gaan."

Dubbel harden

Toch kán het wel, zegt ondernemer Mathijs, die onder andere hardglazendeuren verkoopt. "Als glas maar één keer wordt gehard, blijft er spanning in het glas. De moleculen blijven werken en kunnen botsen, waardoor de ruit springt."

Daarom worden veel ruiten dubbel gehard. "Bij autoruiten of speciale beglazing in bijvoorbeeld een woontoren, wordt het proces twee keer herhaald", zegt hij. "Maar een tweede sessie kost geld, en douchewanden moeten vaak goedkoop worden aangeboden. Daardoor worden deze vaak niet dubbel gehard."

Rubberen strip

Om scherven te voorkomen is ook een juiste installering van belang, vertelt klusjesman Harry Kriek. Zo moet de glaswand niet te strak worden geplaatst. "Anders krijgt het glas al snel een 'klap'. Als er beweging is doordat een deur bijvoorbeeld hard wordt dichtgegooid, dan kan de wand kapotgaan."

Daarom is het belangrijk dat een glazen wand stevig vastzit, met onder meer een rubberen strip eronder en een profiel aan de muur. "Een glasplaat is best zwaar. Als je hem alleen maar afkit, dan hoeft er maar één stukje van de ondergrond ongelijk te zijn." Dan wordt het gewicht niet goed verdeeld en krijgt het glas al snel een klap.

Ook de douchewand van Jessica brak© Jessica van der Wijden
Ook de douchewand van Jessica brak

Ook klusser Edwin Bruineberg benadrukt het belang van een siliconen plaatje onder de glasplaat. Maar ook voordat het glas wordt geplaatst, is het noodzakelijk om er heel voorzichtig mee om te gaan. "Ik pak glazen wanden meestal met zuignappen, niet met mijn handen", vertelt hij aan Editie NL.

Het is zaak dat het glas geen tik krijgt van een hard oppervlak of voorwerp, zoals eerder beschreven. Daarom kan het beter niet in aanraking komen met de vloer. "Het glas kan dan kapot gaan door een klein tikje. Je moet er echt heel voorzichtig mee zijn."

Veiligheidsglas

Eén geruststellende gedachte: een glaswand in de douche is altijd van zogeheten veiligheidsglas. "Als het kapotgaat, knalt het in honderdduizend stukjes. Je kan er gewond door raken, maar het is niet dat er grote scherven in je huid zullen vliegen."

Lees meer over
Editie NL Link in bioBouwWonenVeiligheidKlussenLink in bio