Fraudehelpdesk

WhatsApp-fraudeur krijgt koekje van eigen deeg: politie stuurt selfie terug

·Aangepast:
© Wijkagent IngeWhatsApp-fraudeur krijgt koekje van eigen deeg: politie stuurt selfie terug
RTL

"Hoi mam, mijn telefoon is kapot." Toen wijkagent Inge dit bericht op haar werktelefoon binnenkreeg moest ze even lachen. Toch grijpt ze het moment ook aan om mensen te waarschuwen, want dit soort oplichting is volgens haar nog altijd aan de orde van de dag.

Agent Inge was gisteren bijna klaar met haar dienst in Den Bosch toen ze het bericht binnenkreeg op haar werktelefoon. "Ik liet het zien aan mijn collega's en zei: laten we een foto terugsturen. We moesten er wel om lachen."

Waarschuwing

Toch neemt ze dit soort praktijken serieus. "Wij weten als wijkagenten waar we mee te maken hebben, maar bij ouderen en kwetsbaren gaat het vaak mis. Het komt dagelijks voor dat mensen geld overmaken maar zulke fraudeurs. Hoe vaak we er ook voor waarschuwen."

Daarom heeft ze het bericht op Instagram gedeeld. "Ik wil mensen blijven waarschuwen, want het gebeurt zo vaak. Blijkbaar loont het, en dat is ontzettend frustrerend. Dus wees alert." 

© Inge

Politie opgelicht

Het is niet de eerste keer dat een oplichter per ongeluk bij de politie aanklopt. In februari gebeurde het ook bij de politie in Groningen. Agenten speelden het spelletje even mee en stuurden vervolgens een foto van het team.

Een wijkagent Rheden overkwam afgelopen augustus hetzelfde. Ook hij stuurde een selfie terug, met daarbij de tekst: "Wat denk je zelf pannenkoek? Je appt met een politietelefoon." 

Tekst gaat verder onder de posts.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Tracken

Agenten kunnen zo'n oplichter niet zomaar tracken, vertelt wijkagent Inge, die niks meer van 'haar' oplichter heeft gehoord. "Vaak maken ze gebruik van prepaid simkaarten, dus ik kan daar als wijkagent ook niet veel mee. Ik heb het nummer doorgestuurd naar de Fraudehelpdesk, waar ze al dit soort informatie verzamelen. Ik adviseer iedereen daarom: meld dit soort gevallen áltijd bij de Fraudehelpdesk."

Tips

Haar tip aan mensen die hier ook mee te maken krijgen? "Check altijd of het bericht klopt. Bel je kind op en vraag ernaar. Dan hoor je vanzelf hoe het zit."

Dat geldt ook voor berichten van de bank. "De bank zal jou nooit opbellen om te zeggen dat ze je pinpas komen ophalen, of om te vragen naar je pincode. Wees daar alert op. Twijfel je of een telefoontje van de bank echt is? Hang op en bel de bank zelf." 

Lees meer over
Politie in NederlandEditie NL Link in bioFraudeInternetfraudeWhatsAppLink in bio