Waarom sommige mensen hun spullen overal laten slingeren en anderen nooit
Portemonnees, koptelefoons en sleutels, maar ook een sjoelbak en een complete tuinset. Dit jaar bleven er 62.000 spullen achter in treinen en op stations, blijkt uit gegevens van de NS. Voor sommigen is het onbegrijpelijk hoe je zulke spullen kunt vergeten, maar de vergeetachtigen onder ons zullen het probleem herkennen. Zit dat in je karakter of is het echt je eigen schuld?
De spullen die het meest in treinen en op stations werden aangetroffen zijn portemonnees, koptelefoons, jassen, tassen en koffers en sleutels. Minder voor de hand liggende voorwerpen die de NS vond zijn een sjoelbak, een hondenbench, een luxe koffiemachine en een tuinset.
Het overkomt mensen het hele jaar door, al zijn sommige spullen meer seizoensgebonden. "Zo zien we in de lente en herfst veel jassen, omdat mensen dan laagjes dragen", zegt NS-woordvoerder Oscar van Elferen.
In de video hieronder zie je welke gevonden voorwerpen op een geheime locatie worden verzameld:
Het is niet één type mens dat spullen laat liggen. "Het gebeurt van jong tot oud, bij zowel Nederlanders als toeristen. Grotendeels door afleiding, want veel mensen zitten op hun telefoon", zegt Van Elferen.
(Onder)bewustzijn
Telefoongebruik kan inderdaad de boosdoener zijn, vertelt neurowetenschapper Paul Smit. "Als je de trein uitloopt moet je brein jou een signaal geven: je tas ligt er nog. Maar als je afgeleid bent, verschijnt zo'n tas niet in je bewustzijn en laat je hem liggen."
Ons bewustzijn is sowieso maar heel klein. "Je doet 200 keer meer met je onderbewustzijn."
In je bewustzijn kun je je maar op één ding tegelijk focussen. "Als je naar mijn stem luistert, kun je je niet óók nog op je ademhaling concentreren", zegt Smit. "Dat betekent dat je snel afgeleid kunt zijn door gedachten tijdens een gesprek met iemand, of door je smartphone."
Karakter
Dat de een vergeetachtiger is dan de ander, zit volgens de neurowetenschapper ook in je karakter. "Sommige mensen zijn wat meer dromers en raken snel verzonken in hun gedachten."
Sneller vergeten
Vergeetachtigheid ligt deels aan je karakter, maar door de onderstaande omstandigheden zorgen ook dat je sneller iets vergeet.
- Stress en zorgen
- Te weinig vitaminen en vocht
- Te weinig prikkels, waardoor je brein niet gestimuleerd wordt
Bron: dokter.nl
Stress
Met name stress is een grote boosdoener als het gaat om vergeetachtigheid, zegt neurowetenschapper Smit. "Daardoor werkt je neocortex minder goed. Dat is de bovenste laag van ons brein, aan de voorkant tegen je schedel aan. Met dat deel denken we rationeel na." Door stress raak je sneller afgeleid en vergeet je dingen.
Hersenen trainen
Hoewel het dus deels van je karakter afhangt of je snel dingen vergeet, kun je je brein wel trainen zodat het je minder vaak overkomt. Bijvoorbeeld door heel bewust na te gaan of je alles hebt voordat je vertrekt. "Je kunt je belangrijke voorwerpen bijvoorbeeld nummeren. 1: sleutels, 2: telefoon, 3: tas. Iedere keer kun je dan tellen: heb ik 1, 2 en 3?"
Je moet daar wel veel voor oefenen, wil het in je systeem komen. "Er is 21 tot 66 keer training nodig voordat iets routine wordt. Daar zijn allerlei onderzoeken naar gedaan. Als je het vaak genoeg geoefend hebt maakt je brein er een verbinding mee, en wordt het normaal."