Waarom loterijwinnaars zich niet altijd direct melden: 'Ongeloof en paniek'
In één klap schatrijk worden, wie wil dat nou niet? Het nieuwe jaar werd fantastisch ingeluid voor een geluksvogel die een staatslot had gekocht in de gemeente Woensdrecht. Deze persoon won namelijk een geldprijs van maar liefst 30 miljoen euro. De kersverse miljonair heeft zich echter nog niet gemeld en is ook niet eenvoudig te achterhalen.
Volgens Thomas van Vessem van de Nederlandse Loterij wordt de prijs van de Oudejaarsloterij meestal snel opgehaald. "Vorig jaar kwam de winnaar op 2 januari meteen langs. Nu nog niet helaas. Als je een lot online hebt gekocht, dan weten we het meteen omdat je je gegevens hebt ingevuld."
Het geld wordt dan automatisch gestort. "Er wordt wel eerst even gebeld natuurlijk, anders schrik je je een hoedje." Dat is bij een lot in de winkel wel anders, zoals in het geval van het winnende lot van 2023.
Privacyregels
"Nu kunnen we wel het lotnummer zien. Daaruit kun je halen welke kassa het winnende lot heeft verkocht", gaat Van Vessem verder. "Je kunt alleen zien waar en hoe laat het lot werd gekocht, maar dus niet wie de persoon is."
Vanwege de privacyregels kan de Nederlandse Loterij ook geen winkel identificeren, maar is wel bekend in welke gemeente het lot is gekocht. "Dat is nu Woensdrecht." Bij de jackpot van vorig jaar werden er zelfs vliegtuigen ingezet om de winnaar op te sporen.
'Winnen toch nooit wat'
Van Vessem meent te weten waarom een winnaar zich niet altijd meldt. "Een gekocht lot blijft vaak in een laatje liggen. Veel mensen denken namelijk: we winnen toch nooit wat. Maar mensen kunnen ook op wintersport zijn."
Als de winnaar zich uiteindelijk meldt, volgt een bepaald protocol. "We controleren natuurlijk het lot en als die klopt, komen de felicitaties", vervolgt Van Vessem. "Hierna volgt ongeloof en paniek bij de winnaar." Tot slot krijgen de winnaars onder andere begeleiding, dat toepasselijk 'Eerste hulp bij geluk' heet.
Vier tips van de Nederlandse Loterij voor winnaars van grote geldbedragen:
- Bel je bank om te laten weten dat je prijs van 30 miljoen euro wordt gestort. "Je wil het niet op je lopende rekening, maar op je spaarrekening." Bij veel banken zit er namelijk een limiet op hoeveel geld je per dag kan storten. "De bank zet het dan direct opzij voor je. Dan staat het veilig, dat is belangrijk."
- Neem een financieel adviseur. "Je wordt wakker als multimiljonair, dat is nogal wat. Je bent in een keer vermogensbeheerder."
- Deel het nieuws met een kleine kring. “Het is voor iedereen life changing en je kan het niet meer niet vertellen. Dus wees ervan bewust met wie je het deelt. Als je het breed gaat delen, moet je oppassen voor foute nieuwe vrienden die niet de beste bedoelingen hebben.
- Eén ding moet je vooral niet te vergeten: "Geniet ervan!"