KRAK! Wat te doen als je door het ijs zakt? 'Paniek is je vijand'
Schaatsliefhebbers konden de afgelopen dagen hun geluk niet op. De temperaturen daalden tot onder het vriespunt en zorgden daardoor voor perfect schaatsweer. Maar nu het weer gaat dooien, is het oppassen geblazen op het ijs. Een schaatsduo in Deurningen kwam gistermiddag al met de schrik vrij, toen ze onverwachts door het ijs zakte. Ook pech? Dit kun je doen als het misgaat.
De schaatsers in Deurningen zakten door een verkeerde inschatting door het ijs en dat kan iedereen overkomen. "Het is altijd lastig inschatten", zegt Ernst Brokmeier van de Reddingsbrigade. "Ijs waarop je kan staan of schaatsen is niet altijd goed te herkennen."
Ook de wateroverlast van de afgelopen weken kan de ijspret belemmeren. "Door de hevige regenval is er veel water gepompt waardoor er lucht tussen het water en het ijs is gekomen. Dat zorgt voor zwakker ijs."
Daarom raadt Brokmeier aan om in de eerste plaats het ijs alleen te betreden op plekken waar is aangegeven dat het veilig is, bijvoorbeeld door de gemeente. "Maar let daar ook op ijs rond en onder bruggen, water met veel begroeiing zoals riet of ijs waar sneeuw op heeft gelegen. Daar is het ijs namelijk altijd dunner", vertelt Brokmeier.
Neem bovendien altijd iemand mee op je schaatsavontuur. "Als je in je eentje door het ijs zakt, kan niemand je helpen." Naast iemand die je kan helpen, kunnen hulpmiddelen goed van pas komen, zoals ijsprikkers: stokjes waarmee je de kant makkelijker kan bereiken. Maar ook droge kleren zijn geen overbodige luxe. "Je wilt jezelf kunnen opwarmen, mocht het misgaan."
Geen paniek
Ondanks je voorbereidingen toch door het ijs gezakt? Dan is het belangrijk dat je vooral níet in paniek raakt. "Het klinkt stom, maar is op dat moment wel het moeilijkst: probeer rustig te blijven", zegt Brokmeier. Paniek is namelijk je vijand is zo'n situatie. "Hoe rustiger je blijft, hoe beter je kan nadenken."
Probeer daarna eerst wat ijs af te breken, totdat je een steviger stuk bereikt om uit het water te klimmen. "Het beste is om zijwaarts uit het wak te komen. Niet rechtop, anders zak je meteen weer door het ijs", gaat Brokmeier verder. Liggend verdeel je je gewicht beter over het ijs. "Rol dan over het ijs tot je een steviger stuk hebt gevonden en ga vanaf daar terug naar de kant."
Sommige mensen zakken echter zo hard, dat ze onder het ijs terechtkomen. "Zwem dan naar de plek die een afwijkende kleur heeft", geeft Brokmeier aan. "Vaak is dat een donkere plek, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Gelukkig blijven de meeste mensen wel boven water."
Anderen helpen
Wil je iemand te hulp schieten die in de problemen zit? Denk dan ook aan je eigen veiligheid, benadrukt Ernst Brokmeier. "Mensen willen er meteen achteraan springen, maar dan heb je twee mensen in het wak." Ga daarom niet zelf het ijs op.
"Als je ziet dat het ijs zwak is, probeer dan iets te vinden waarmee je de persoon in het wak kan bereiken", zegt Brokmeier. Dat kan van alles zijn. "Denk aan een werpzak, tak, roeispanen of een stuk touw. Iets dat je toe kan werpen om iemand omhoog te trekken."
En als het om groot en diep water gaat, bel dan 112. "Iemand kan dan namelijk sneller onderkoeld raken." Dat kan levensgevaarlijk zijn. "Je loopt dan sneller het risico om te verdrinken vanwege een cold shock. Je spieren kunnen daardoor verkrampen en je ademhaling stokt. Als je dan langere tijd blijft liggen kan je komen te overlijden."