Partner verdient aanzienlijk meer: dit bepaalt het succes van de relatie
De relatiebreuk tussen tv-presentatrice Sylvie Meis en Quote500-miljonair Wim Beelen zorgt op sociale media voor steunbetuigingen én kritiek. Vooral de vijver waar de presentatrice uit lijkt te vissen – vaak financieel welvarende mannen – houdt de gemoederen bezig. Maar die keuze is niet zo gek. Volgens deskundigen speelt inkomen bij veel mensen een zekere rol bij hun partnerkeuze en (het succes van) relaties.
Niet het verschil in hun vermogen, maar vooral de twee totaal verschillende werelden waarin ze leefden, leidde na een half jaar tot een breuk tussen Sylvie Meis en multimiljonair Wim Beelen.
Toch krijgt vooral Meis – die met een geschat vermogen van ruim 17 miljoen euro ook niet bepaald om geld verlegen zit – volop kritiek op haar partnerkeuze. Ze mag zich dan wel in bepaalde kringen begeven, maar na enkele mislukte relaties met rijke partners, zou het volgens sommigen tijd zijn om eenvoudigere, en wellicht minder welvarende mannen te daten.
Inkomen bepaalt leefstijl
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In de zoektocht naar een geschikte partner, is geld wellicht niet het belangrijkste, maar maakt inkomen wel degelijk uit, zegt relatiepsycholoog Liselotte Visser van relatiebureau Mens & Relatie. "Natuurlijk, want hoeveel geld je hebt bepaalt hoe je kunt leven."
"Je zoekt altijd iemand met dezelfde soort leefstijl", legt Visser uit. "Het gaat niet om het geld op zich, maar het leven dat je daarmee wil leiden. Als jij van luxe en comfort houdt, zoek je iemand die ook geld heeft en daarvan houdt."
Minderwaardigheidsgevoel
Is er sprake van een groot verschil in inkomen, dan kan dat wrijving geven, vooral in man-vrouw-relaties waarbij de vrouw meer verdient. Dat is met name het geval bij de oudere generatie mannen, van 50 jaar en ouder, vertelt Visser. Die vinden vanuit ideeën van vroeger dat zij het het gezin moeten 'dragen'.
"Dat is jammer", zegt Visser. "Het komt vaak door een gebrek aan eigenwaarde. Zij voelen zich minderwaardig als de ander meer verdient, maar het zou niet zo moeten zijn, je zou het elkaar moeten gunnen. Jongere mannen vinden het al minder erg. Die denken juist: lekker."
Homoseksuele koppels
Ook relatietherapeut Jeremy Heshof van Praktijk voor Mannen merkte het fenomeen op bij mannen in heterorelaties. "Een vrouw die promotie maakt en meer verdient, dat kan hun ego aantasten", zegt Heshof.
Bij homoseksuele koppels is die strijd een stuk minder aanwezig. "Meestal is het zo dat beiden dan een baan en inkomsten hebben waarbij ze gelijkwaardiger zijn aan elkaar", legt Heshof uit. Het verdwijnen van die gelijkwaardigheid kan problemen opleveren.
Hetzelfde geldt bij vrouwenkoppels. "Zolang het gelijk op gaat wat betreft inkomen en bijdragen aan het huishouden, dan zit het wel snor", zegt Heshof. "Dan heb je minder dat genderspecifieke van mannen om altijd de sterkste te willen zijn."
Vrouwen onafhankelijker
De afgelopen jaren zijn vrouwen wel bezig met een inhaalslag, zegt de relatietherapeut. "Zij gaan goed op het 'onafhankelijk' zijn of eigenlijk: het minder afhankelijk opstellen naar de partner. Het komt voort uit de gedachte: als onze relatie strandt, wil ik mijn leven blijven leiden zoals ik gewend ben."
Bovendien voelen veel partners die minder verdienen zich regelmatig ongemakkelijk als hun partner met een hoger inkomen steeds voor de hogere uitgaven wil betalen. "De partners die meer verdienen willen zichzelf meestal niets ontnemen in de relatie en vinden het daarom niet erg om voor de ander te betalen", vervolgt relatiepsycholoog Visser.
Niets mis met voorkeur
Zogenoemde golddiggers komen in Nederland bovendien ook weinig voor, vertelt ze. "Minder verdienende partners denken vaak veel moeilijker over hun partner te laten betalen omdat ze daar geen misbruik van willen maken."
Maar ook als je zelf nog géén luxe leven leidt, is er volgens Visser niets mis mee om toch een voorkeur te hebben voor een partner die goed verdient. Ze vergelijkt het met de wens om een partner die knap is of er atletisch uitziet.
Het gaat om het totaalplaatje, waarbij het belangrijk is dat de minder verdiende partner ook iets te bieden heeft. "Een veertigjarige man met een ingezakte houding en een buikje, zal voor een vrouw begin de twintig niet direct aantrekkelijk zijn”, zegt Visser. "Maar als hij wel rijk is, kan dat een ruilmiddel zijn, een soort 'wisselgeld'."
De beter verdienende partner vindt het dan meestal niet erg om voor de ander te betalen, zolang die het gevoel heeft dat het rechtvaardig en eerlijk is. "Als je veel lol hebt samen en de partner die minder verdient ervoor zorgt dat de ander een heerlijk leventje leidt zonder problemen, dan geniet je van elkaar en gun je elkaar het beste."
Vergelijkbaar IQ en EQ
Maar de meeste kans op een succesvolle en duurzame relatie hangt volgens relatietherapeut Heshof vooral af van de juiste match in IQ en EQ: iemand met een vergelijkbaar opleidingsniveau en interesses maar ook normen en waarden. "Een partner die veel intelligenter is en meer verdient, is vaak een mismatch", zegt Heshof.
"In het begin zie je alles nog door een roze bril, en is de seks misschien goed, dus daar wordt veel mee 'opgelost'. Zodra het fysieke aspect op de achtergrond raakt, worden maatschappelijke en culturele onderwerpen, zoals politieke voorkeur, vakanties of je mening over kunst en milieu, belangrijker. Dan kan het nog spannend worden voor sommige koppels."