Sophie zonder Khalid: deze mensen missen hun collega ook
Een geëmotioneerde Sophie Hilbrand presenteerde maandagavond de eerste uitzending van Sophie & Jeroen, zonder Khalid Kasem. En dat gemis is voelbaar. "Khalid is er voorlopig niet, dat doet mij ook best pijn", liet de presentatrice weten. Maar hoe is het om ineens te werken zonder je werkvriend(in)?
De 31-jarige Nilay weet hoe het voelt om afscheid te nemen van een dierbare collega. "Leon was echt een luisterend oor", begint ze. Als Nilay problemen had met klanten van het marketingbureau waar ze werkte, kon ze altijd bij Leon haar hart luchten. "Hij was altijd erg kalm en wist mij vaak rustiger te krijgen."
De twee waren qua karakter tegenpolen, waardoor ze elkaar goed aanvulden. "Tegelijkertijd deelden we wel dezelfde interesses." Ze mist Leon dan ook. "Bij een werkvriend kan je toch wat sneller jezelf zijn. Daardoor haalden we op werk het beste in elkaar naar boven."
Productiviteit verhogen
Volgens arbeidspsycholoog Flores van Emmerik kan een goede band met iemand op de werkvloer de productiviteit op werk verhogen. "Een van de bekendste voorbeelden zijn John Lennon en Paul McCartney van The Beatles, die versterken elkaar. Je leert van de ander en het plezier op werk kan ervoor zorgen dat je beter je best doet."
Uiteindelijk vertrok Leon na een aantal jaren bij het bedrijf. Dat viel rauw op Nilays dak. "Nadat hij de knoop had doorgehakt om ergens anders te solliciteren, heb ik zelf ook veel nagedacht over mijn toekomst." Nilay werkt inmiddels niet meer bij het bedrijf. "Zijn vertrek motiveerde me uiteindelijk om zelf ook verder te kijken."
Glimlach
Ook Joshua (28) mist zijn ex-collega. Hij werkte bijna drie jaar met Natasha, waarmee hij een speciale band deelde. De twee werkten samen in een zorginstelling. "Natasha toverde altijd een glimlach op mijn gezicht", vertelt Joshua aan Editie NL.
"Haar lach was aanstekelijk. Of we nou avondeten aan het bereiden waren voor de cliënten of ze in bad deden, ze had altijd tijd voor humor", gaat hij verder. Natasha vertrok uiteindelijk naar een andere zorginstelling.
Rouwen
Joshua kijkt op werk regelmatig filmpjes terug van ex-collega om de dag door te komen. "Zo voelt het alsof we nog steeds samenwerken. Andere medewerkers zijn leuk, maar ze zijn geen Natasha", vertelt Joshua. "Ik moest echt even rouwen. Haar vertrek bezorgde me een gebroken hart."
Sinds Natasha's vertrek beleeft Joshua minder werkplezier. “Zij was degene die een doodgewone dag kon veranderen in een leuke dag. Samen een sigaretje opsteken, dansen met cliënten, elkaar geheimen op werk vertellen. Dat is nu allemaal weg."
Volgens arbeidspsycholoog Van Emmerik kan het vertrek van een collega aanvoelen alsof je in de steek gelaten wordt. "Als die persoon er bewust voor kiest om te vertrekken, moet je dat verlies vaak even verwerken. Het is belangrijk om die keuze zakelijk te bekijken."
Leegte op de werkvloer
Voor de 54-jarige Fatma zorgde het ontslag van haar werkvriendin Linda in eerste instantie voor een leegte op de werkvloer. "Ik miste voornamelijk de persoonlijke gesprekken en de vertrouwde band die we hadden opgebouwd."
Zo'n vertrouwde band heeft echter ook zo zijn nadelen. "Je kan op werk een beetje gezien worden als Jut en Jul", zegt Van Emmerik. Het maakt het bijvoorbeeld makkelijker om te roddelen over andere collega's. "Sommige mensen op werk kunnen daardoor het gevoel krijgen dat ze worden buitengesloten."
Nieuwe vriendinnen
Fatma zag uiteindelijk een voordeel na Linda’s vertrek: ruimte om andere collega's te benaderen. "Ik stond ineens met andere medewerkers in het rokershok en fietste met relatief onbekende gezichten naar huis", zegt ze. "Als de ene deur dichtgaat, gaat er een andere open. Ik had na Linda’s vertrek ineens drie nieuwe vriendinnen!"