Geen TikTok

Nederlanders zijn kampioen 'niks doen', Britse sportschool onder de indruk

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty ImagesNederlanders zijn kampioen 'niks doen', Britse sportschool onder de indruk
RTL

Nederlanders blinken uit in het 'niks doen', schrijft het Britse medium The Guardian. Sterker nog: we doen dat niksen zo goed dat de eveneens Britse sportschoolketen David Lloyd, 'typisch Nederlandse' lessen in niks doen gaat aanbieden in Engeland. Maar wat is dat niksen precies en hoe doen we dat?

Volgens The Guardian zijn we er echt een stuk vaardiger in dan de Britten: niks doen en ontspannen. Maar als er iets is waar Britten meer dan ooit behoefte aan hebben, is het juist niksen. Reden voor David Lloyd, die ook vestigingen heeft in ons land, om hen deze 'typisch Nederlandse' vaardigheid weer aan te leren.

Te weinig

Toch is er ook in ons land een groot gebrek aan niks doen. "Vooral in deze tijd hebben we eerder last van te weinig dan te veel niks doen", zegt Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht.

Lekker relaxed: zo kom je écht los van je werkdag
Lees ook

Lekker relaxed: zo kom je écht los van je werkdag

De kunst van het niks doen gaat er volgens de hoogleraar over dat mensen zoveel prikkels te verwerken krijgen, dat je op een dag ook dingen moet doen waar je minder aandacht voor nodig hebt. "Je brein kan gedurende de dag niet continu actief zijn en tegelijkertijd opladen", licht Stigchel toe. "Je concentratienetwerk heeft een interne batterij die opgeladen moet worden."

Vaatwasser uitruimen

Feitelijk kan écht niks doen niet, stelt hij. In de praktijk kunnen daarom verschillende activiteiten onder 'niks doen' worden verstaan, zoals dagdromen. "Of in een lege kamer zitten", zegt Stigchel. "Maar ook even slapen, wandelen in de natuur of de vaatwasser uitruimen. Zolang je er niet actief bij na hoeft te denken."

Toch is niet alles dat weinig inspanning lijkt te kosten ook daadwerkelijk niks doen. Denk bijvoorbeeld aan een uur op TikTok scrollen. "Je hebt aandacht nodig om de informatieprikkels te verwerken", legt Stigchel uit. Hetzelfde geldt voor op TikTok scrollen terwijl je naar een audioboek luistert. "Je moet echt dingen doen die vanzelf gaan. Zo kun je wel weer naar een podcast luisteren tijdens het wandelen."

Die momenten om te niksen, kun je verder het beste verspreiden over de dag. "Tussen de ene en de andere vergadering bijvoorbeeld. En kijk tijdens die wandeling dan ook even niet op je telefoon." 

Het klinkt bijna kinderlijk eenvoudig, maar het blijft voor veel mensen een uitdaging. "Je moet jezelf toestaan om te dagdromen en hier bewuster van worden."

Een teken

Uiteindelijk zal iedereen voor zichzelf moeten ontdekken hoeveel tijd je op een dag nodig hebt om echt niets te doen. "Iedereen is anders en elk brein ook. Als je een boek leest en je ogen vliegen over de tekst heen, dan is dat bijvoorbeeld een teken om te niksen. Zodat je op een later moment weer kan concentreren."

Lees meer over
Universiteit UtrechtStressMindfulnessPsychologieMentale gezondheidGezondheidSportschoolEditie NL Link in bio