'Vorm van liefde uiten'

Verbale opkikker nodig? In deze provincie geven ze de meeste complimenten

·Aangepast:
© Getty ImagesVerbale opkikker nodig? In deze provincie geven ze de meeste complimenten
RTL

Kan je zelfvertrouwen wel een extraatje gebruiken? Dan moet je in Friesland wezen. Uit onderzoek van kaarten- en cadeauverkoper Hallmark blijkt dat in de noordelijke provincie 58 procent van de mensen dagelijks een complimentje uitdeelt. Iets aardigs tegen een ander zeggen kan veel voordelen opleveren, zolang dat op de juiste manier gebeurt.

Robert Dur is hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en heeft onderzoek gedaan naar complimenten op de werkvloer. "De productiviteit neemt toe door het geven van complimenten", zegt hij. 

Daar zitten wel een aantal haken en ogen aan. Krijgen te veel collega’s een compliment van de leidinggevende(n), dan is het compliment niet veel meer waard. Maar als het compliment te exclusief is, kunnen andere collega’s juist gedemotiveerd raken. 

Goed gebaar

Een compliment op de werkvloer valt dus goed als het niet te veel én niet te weinig mensen betreft. "Het wordt dan gezien als een goed gebaar", zegt Dur. "Mensen denken dan: dit is een werkgever die bijzondere dingen opmerkt en ons waardeert." Die collega’s zijn dan bereid om harder te werken, omdat ze wat aardigs terug willen doen.

De provincies waar de meeste mensen dagelijks een compliment uitdelen:

  1. Friesland (58%)
  2. Utrecht (47%)
  3. Noord-Holland (47%)

De provincies waar de minste mensen dagelijks een compliment uitdelen.

  1. Groningen (37%)
  2. Drenthe (37%) 

Bron: Hallmark 

Schaamte

Ook collega’s die géén compliment krijgen, gaan harder werken. "Een mogelijke verklaring hiervoor is conformisme. Collega’s die geen compliment krijgen, schamen zich." Ze voelen dan wellicht dat ze niet aan de geldende norm voldoen. "Daardoor gaan ze beter hun best doen."

Niet alleen je collega’s, maar ook je vrienden en familie kunnen weleens wat lieve woorden gebruiken. "Als je nooit complimenten krijgt, kan dat als afwijzing voelen", vertelt socioloog Dirkje van der Ven. "Dan voel je je geen onderdeel van de groep, terwijl we juist een natuurlijke behoefte hebben aan erkenning."

Vorm van liefde uiten

Volgens Van der Ven hebben complimenten een positief effect op jezelf en je relaties. "Van je naasten hoop je nog meer dat ze de relatie sterk willen houden. Die input waardeer je het meest. Een compliment geven is een vorm van liefde uiten."

Waarom houden we soms complimenten voor onszelf? Volgens hoogleraar Dur zijn we weleens bang dat lieve woorden verkeerd kunnen overkomen. "Mensen denken vaak dat anderen toch al weten dat ze het goed doen, waardoor een compliment niet nodig zou zijn."

Grensoverschrijdend gedrag 

Ook Van Der Ven merkt dat veel mensen een 'mentale archiefkast' hebben met niet verzonden complimenten. Ze merkt dat er voor veel mensen een drempel ligt om iets aardigs te zeggen. "Grensoverschrijdend gedrag is een ding geworden, waardoor mensen niet weten of hun compliment wenselijk is." 

Volgens de socioloog zou je vooral moeten focussen op de intentie. "Een oprecht compliment zonder bijbedoelingen." Wil je meer complimenten geven? "Dan is het goed om het dagelijks te doen. Dan gaat het een gewoonte worden, omdat het in je systeem zit."

Van der Ven benadrukt het belang van lieve woorden. "Een compliment kan voor verbinding zorgen die er nog niet is." Bijvoorbeeld als je iets leuks zegt over iemands tas of een inspirerend verhaal. "Je kunt er dan achterkomen dat je dezelfde interesses deelt."

Lief en slim: witte meisjes krijgen vaker complimenten in schoolrapport
Lees ook

Lief en slim: witte meisjes krijgen vaker complimenten in schoolrapport

Lees meer over
LifestyleWerknemersBeter werkenFamilieVriendschapProductiviteitEditie NL Link in bio