Zorgen om mogelijke mazelenuitbraak: 'Gevaar voor baby's'
De mazelen gaan rond in Europa, en niet zo'n klein beetje ook: in 40 van de 53 Europese landen zijn er uitbraken. In ons land ligt een uitbraak ook op de loer. En er zijn zorgen vanwege de vaccinatiegraad.
Om alle inwoners van Nederland te beschermen tegen dit virus is een vaccinatiegraad van boven de 95 procent belangrijk. Maar hij ligt een stuk lager, op 89 procent. En op sommige plekken in het land zelfs nog lager.
'Enorm besmettelijk'
Dat betekent dat de mazelen makkelijker rond kunnen gaan. "Mazelen zijn enorm besmettelijk", vertelt Patricia Bruijning, epidemioloog en kinderarts bij het UMC Utrecht. "Eén persoon kan 15 tot 20 mensen besmetten."
"Voor je het weet komt het de grens over en zie je in Nederland een uitbraak. Het is niet de vraag of, maar wanneer het hier raak is", zegt Bruijning.
Om de 10 jaar mazelenuitbraak
Het is niet geheel onverwachts dat een uitbraak juist nu op de loer ligt. Sinds de invoering van de mazelenvaccinatie in Nederland in 1976, komt een uitbraak ongeveer om de 10 jaar weer terug. We zagen het voor het laatst in 2014 en nu waarschijnlijk binnenkort weer.
Bron: RIVM
Gezegd moet dat de meeste mensen niet ernstig ziek worden van de mazelen. Maar het is dus wel superbesmettelijk en kan snel bij anderen terechtkomen. Dus ook bij groepen die kwetsbaar zijn.
Baby's
Vooral voor baby's tussen 6 en 14 maanden kan de ziekte gevaarlijk zijn. Een baby is tot 6 maanden beschermd als de moeder zelf ooit mazelen heeft gehad, of een vaccinatie. "Maar de antistoffen nemen af na dat halfjaar", vertelt jeugdarts Petra de Jong. "En pas als de baby 14 maanden oud is kun je hem laten vaccineren."
Niet alleen voor baby's vormen de mazelen een risico. "Naarmate je ouder wordt kan het ook weer ernstiger uitpakken, dus boven de 70 jaar. Wanneer je immuunsysteem verslechtert, word je zieker."
Om kwetsbaren zo goed mogelijk te beschermen is de vaccinatiegraad dan ook belangrijk. Zo ontstaat er groepsimmuniteit. Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding. "Hoe gevaarlijk een eventuele uitbraak is, hangt af van hoeveel mensen een vaccinatie hebben of al een keer de mazelen gehad hebben", zegt De Jong.
Symptomen van mazelen
Wie de mazelen heeft, zal in het begin vaak verkoudheid en koorts hebben. Daarna volgt uitslag, dat zijn de bekende rode vlekjes in het gezicht en op het lichaam. Je kan je flink ziek voelen en kunt hoge koorts krijgen.
Bron: RIVM
De jeugdarts ziet regelmatig ouders die sceptisch zijn over een vaccinatie voor hun kind. "Er gaat veel informatie rond die niet klopt. Ouders hebben bijvoorbeeld via-via gehoord over bepaalde bijwerkingen, en ze willen het beste voor hun kind."
De Jong probeert ouders dan zo open mogelijk te informeren. "Ik moet snappen wat de overweging is en dan deel in ik het gesprek mijn kennis en ervaring als jeugdarts, en dat ik iets anders zie", zegt ze. Daarna is het aan de ouders zelf.