Pratende afvalbakken in Middelburg 't zwijgen opgelegd: 'Wekte irritatie op'
Elke keer een compliment ontvangen als beloning voor het aanbieden van jouw afval door niets minder dan de afvalbak zelf: een sympathieke gedachte, maar in Middelburg zorgde het vooral voor veel irritatie en klachten. De gemoederen liepen zo hoog op dat de pratende afvalcontainers in de binnenstad inmiddels zwijgen. Waarom wekt een pratende afvalbak zoveel ergernis op?
De pratende afvalbakken werden iets meer dan een jaar geleden geplaatst, vertelt een woordvoerder van de gemeente Middelburg aan Editie NL. "De klachten volgden vrij snel na het plaatsen", meldt de gemeente. "De klachten kwamen vooral vanuit de binnenstad. De bewoners die in de buurt van de afvalbakken woonden, zeiden dat er 's nachts ook dingen werden weggegooid en dat zorgde voor overlast."
Op kinderen gericht
Het idee van de pratende afvalbak is niet nieuw, met als meest bekende voorbeeld de Holle bolle Gijs in de Efteling. Daar is de pratende afvalbak juist al jaren een succes. En dat is niet zo gek, vertelt sociaal psycholoog Arjan de Wolf van DWTA. Het heeft te maken met een verschil in doelgroepen. "Bij de Efteling is het op kinderen gericht en die vinden dat leuk", zegt De Wolf. "Maar bij volwassenen kan het irritatie opwekken, ook vanuit een gevoel van betutteling."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Volgens de psycholoog gaat irritatie over onenigheid. "Tegenstrijdigheid tussen jouw standpunten en gedrag en die van een ander", legt hij uit. "Op het moment dat jij het gevoel hebt dat je onrechtvaardig, of in dit geval betuttelend behandeld wordt, zorgt dat voor ergernis. Irritatie is een zwakkere vorm van boosheid. Het is geen emotie, zoals boosheid dat wel is, maar het kan wel leiden tot boosheid."
Toegankelijk
Maar ook als mensen vaak iets horen, wordt het irritant. "Zeker als wat je hoort in strijd is met je eigen standpunt, mening of gedrag", gaat De Wolf verder. "Als je het vaker hoort, wordt het toegankelijk in de hersenen en ligt het dus op de oppervlakte van je geheugen. Het houdt je steeds meer bezig en je kunt er niet meer zo makkelijk overheen stappen. Kinderen vinden de boodschap en het compliment in dit geval leuk. Als jij het niet leuk vindt, wil je het minder opzoeken, maar dat lukt niet."
Tot slot kunnen je omgeving en persoonlijke omstandigheden een rol spelen bij hoeveel irritatie iets opwekt. Zo zijn er vast genoeg mensen die Holle Bolle Gijs in de Efteling liever ook niet horen praten, maar wekt dat mogelijk minder ergernis. "Hoewel dat niet geldt voor iedereen, ga je daarheen voor je kinderen", zegt De Wolf. "Zij vinden dat leuk, dus accepteer je dat. Als je zonder kinderen zou gaan, zou het misschien irritanter kunnen zijn."
Andere locaties
De afvalbakken in de directe woonomgeving van mensen in de binnenstad van Middelburg zijn in ieder geval uitgezet. Op andere locaties mogen ze nog wel praten. "Er staan nog enkele op een aantal plekken in parken, daar geven ze geen overlast", aldus gemeente Middelburg.