Apart slapen taboe, maar heeft ook voordelen: 'Je maakt elkaar niet wakker'
Een snurkende partner of eentje die iedere nacht slaapwandelt: het kan je nachtrust flink verstoren. Om die reden hebben sommige stellen een zogeheten 'sleep divorce'. Zij slapen in aparte kamers en dus niet samen in één bed. Dat moet meer bespreekbaar worden, zei actrice Cameron Diaz laatst in een podcast.
Diaz slaapt namelijk afzonderlijk van haar man. Zij zijn niet de enige: ook David en Victoria Beckham vinden dit een fijne manier om tot een goede nachtrust te komen. En hier in eigen land slapen bijvoorbeeld acteur Jim Bakkum en zijn vrouw Bettina Holwerda apart.
Andere tijden
Hoeveel koppels precies in aparte kamers slapen in Nederland is niet bekend, maar John Slabbekoorn (34) en Jeanet Wolf (33) doen er in elk geval aan mee. "In het begin werkte ik nog in de bouw en dan moest ik 's ochtends heel vroeg op", vertelt Slabbekoorn. "Dan hadden we andere bedtijden en maakten we elkaar steeds wakker. Dat was heel irritant."
Zodoende besloten de twee afzonderlijk te gaan slapen. En dat doen ze nu nog steeds. "Ik kan, zoals ik dat noem, gefocust slapen. Je maakt elkaar niet wakker."
'Samen slapen is de norm'
Het apart slapen werkt voor Slabbekoorn en Wolf goed, maar is volgens slaapwetenschapper Merijn van de Laar voor veel mensen nog altijd taboe. "Samen slapen met je partner wordt als de norm gezien", zegt hij tegen Editie NL.
En inderdaad, voor sommige koppels kent samen slapen voordelen. "Je ziet dat stellen die naast elkaar liggen een wat langere REM-slaap hebben, die is stabieler." Tijdens de REM-slaap droom je bijvoorbeeld veel en verwerk je informatie. "Dat is een teken dat mensen zich veilig voelen."
Nadelen
Maar samen slapen kent voor sommigen ook zeker nadelen. "Voornamelijk als je een onrustige partner hebt die tijdens het slapen veel geluid maakt, zoals snurken", licht Van de Laar toe. "Maar ook als je partner veel bewegingen maakt, kan dat heel vervelend zijn. Daardoor kan je slaappatroon verslechteren, je slaapt dan minder goed en minder lang."
En dat slechte slapen kan overdag weer doorwerken. "Mannen maken meer ruzie als ze slecht hebben geslapen en vrouwen slapen slechter als ze ruzie hebben gehad overdag", stelt de slaapwetenschapper. "Dus dan kom je in een soort vicieuze cirkel terecht die niet heel prettig is."
Hij gaat verder: "Daarnaast wordt de seksuele interesse in elkaar minder als je slecht slaapt, omdat je er slechter uit gaat zien. Daardoor word je voor de ander minder aantrekkelijk. Het kan in sommige gevallen dus zeker een goede oplossing zijn om apart te liggen."
Goede relatie
Toch maken maar weinig stellen die keuze, zegt Van de Laar. Puur omdat mensen samen slapen dus zien als de norm, als een cruciaal onderdeel van een gezond huwelijk. Onterecht, zegt de slaapwetenschapper. "Het is juist het teken van een goede relatie, dat je elkaar een goede slaap gunt en daarover afspraken kunt maken."