'Zorg op maat'

Hormoontherapie bij overgang populair: 'Niet voor iedereen nodig'

·Aangepast:
© Getty ImagesHormoontherapie bij overgang populair: 'Niet voor iedereen nodig'
RTL

Opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, duizeligheid: jaarlijks komen in Nederland 1,5 miljoen vrouwen in de overgang. Om deze klachten te behandelen, kunnen vrouwen hormoontherapie krijgen. Maar deskundigen roepen op niet te snel daarnaar te grijpen en er vooral niet in door te slaan.

Vrouwen die in de overgang komen, kunnen met verschillende hormonen hun klachten verminderen. "Er zijn tabletten, maar ook sprays, pleisters of gels met hormonen te krijgen", zegt Dorenda van Dijken, gynaecoloog  en oud-voorzitter van Dutch Menopause Society tegen Editie NL. "Jarenlang was er een angst onder vrouwen om hormonen te gebruiken: die zouden kanker kunnen veroorzaken. Maar die angst bleek niet terecht. En nu zien we dat we doorslaan in het gebruik van de hormonen. Veel vrouwen denken nu dat iedereen aan de hormonen moet."

Miljuschka Witzenhausen klaar met taboe: 'Hormonen zijn een b*tch'
Lees ook

Miljuschka Witzenhausen klaar met taboe: 'Hormonen zijn een b*tch'

En dat is volgens haar op zich niet slecht, maar er moet wel goed gekeken worden of hormoontherapie echt nodig is. "Ik maak me geen zorgen om de hormonen zelf", gaat Van Dijken verder. "Ik ben juist enorme voorstander daarvan. Want zeker vrouwen met ernstige klachten kunnen er erg veel baat bij hebben. Maar sommige vrouwen denken: hoe meer hormonen je toedient, hoe beter. In sommige gevallen nemen vrouwen wel twee of drie keer de hoeveelheid hormonen die je moet krijgen. En dat is gevaarlijk." 

Dat vrouwen de weg naar hormoonbehandeling nu beter weten te vinden komt volgens haar onder meer door berichtgeving op social media. Er wordt een oproep gedaan nu waarbij vrouwen door het hele land dit paasweekend naar huisartsen gaan om 'hun hormonen terug te vragen'. Zij willen dat vrouwen vrije toegang krijgen tot lichaamseigen hormonen. Van Dijken heeft haar bedenkingen hierbij. "We moeten heel goed per vrouw zorg op maat leveren. Daarbij kijken we naar allerlei factoren die bij elke vrouw enorm kunnen verschillen. Hoe lang je bepaalde hormonen moet slikken en hoeveel dat verschilt per vrouw."

Schrijfster Elsbeth Teeling, van de Club van Relaxte Moeders, krijgt nu sinds een jaar hormoontherapie. Ze heeft er zelf veel baat bij, maar raadt andere vrouwen aan om niet zomaar naar hormonen te grijpen. "Neem eerst even je leven onder de loep", zegt ze tegen Editie NL.

Overprikkeld

"Toen ik zelf in de overgang kwam merkte ik dat ik overprikkeld was, een vol hoofd had, ik kon niet meer nadenken en ik vond alles in mijn omgeving veel." Ze hield haar stemmingswisselingen bij in een 'periodtracker' en sprak veel met vriendinnen over haar gemoedstoestand, uiteindelijk schreef ze een boek over haar ervaringen met de overgang. En dat heeft haar geholpen. "Ik luister veel beter naar mijn lichaam, en als ik overprikkeld raak dan ga ik bijvoorbeeld eerder naar bed dan de rest van mijn gezin." 

Toch krijgt ze daarnaast ook een hormoonbehandeling. "In deze levensfase maak je gewoon heel veel mee. Ik heb nu hormoonpleisters en pillen, deze geven me veel verlichting. Ook heb ik veel minder angstige gedachtes."

Maar de hormoonbehandeling is volgens haar niet de 'heilige graal'. "Ga eerst met je vriendinnen praten, kijk wat je kunt aanpassen in je leven voordat je aan de hormonen gaat."