Droom van Lucas (32) komt uit: hij ontwerpt Dungeons & Dragons LEGO-set
Het is een grote droom die uitkomt voor de Amsterdamse LEGO-fanaat Lucas Bolt: hij is de eerste ooit die een LEGO-set van het spel Dungeons & Dragons mocht ontwerpen. Omdat het spel 50 jaar bestond, was daar een speciale wedstrijd voor bedacht, en hij was de gelukkig winnaar. Zijn ontwerp ligt vanaf nu in de winkels.
"Vandaag ben ik naar de LEGO-store geweest in Amsterdam en hij ligt er echt", vertelt Bolt aan Editie NL. "Dat een officiële LEGO-set met mijn ontwerp in de winkel ligt, dat is een droom die uitkomt."
Al van kinds af aan is de Amsterdammer fan van de legoblokjes. Als tiener moesten de kleurrijke bouwpakketten tijdelijk plaatsmaken voor games. Waarna hij uiteindelijk van games ontwerpen zijn beroep heeft gemaakt. Enkele jaren geleden vond hij echter weer de liefde voor LEGO terug.
Alternatieve ontwerpen
"Als volwassene ben ik teruggegaan naar LEGO omdat je fysiek iets kan maken", zegt Bolt. "Dat was leuk en alles viel op zijn plek." Hij ging aan de slag met de bestaande bouwpakketten, totdat hij ontdekte dat hij alternatieve ontwerpen kon maken met dezelfde steentjes. Een van zijn eerste ontwerpen was 'de kostuumwinkel', door gebruik te maken van steentjes uit de set van LEGO Disney Castle.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zijn creaties besloot hij te delen op sociale media. "Ik dacht: misschien vinden andere mensen het leuk. Sindsdien schrijf ik online handleidingen die mensen kunnen kopen." Via LEGO Ideas, waarop iedereen ideeën kan delen voor toekomstige LEGO-sets, stuitte hij daarna op de wedstrijd om een set te ontwerpen van Dungeons & Dragons (D&D).
D&D is een verhalend rollenspel dat zich afspeelt in een historische fantasiewereld. "Ik ben fan van geschiedenis, fantasy en films als Lord of the Rings, dus het paste goed bij mij", licht Bolt toe. Hij besloot om mee te doen.
Miniatuur
Eerst maakte hij een miniatuur van zijn ontwerp met legosteentjes, waarna hij digitaal de set in 3D en op ware grootte ontwierp. "Van begin tot eind ben ik drie weken bezig geweest", gaat Bolt verder. "Ik werkte in de avonden na werk en in de weekenden." In de weekenden haalden hij zelfs nachten door. "Drie uur voor de deadline waren de laatste plaatjes klaar. Ik had niet verwacht te winnen omdat ik redelijk laat begonnen was."
Maar niets bleek minder waar. "Ik kwam in de finale terecht." Het publiek bekroonde zijn werk met de meeste stemmen: zijn ontwerp is nu werkelijkheid geworden.
Mooiere modellen
De LEGO-set is vanaf vandaag te koop via de officiële website, maar liefhebbers moeten wel even flink in de buidel tasten. Aan het bouwpakket met 3745 steentjes hangt een prijskaartje van 359 euro. "Het is een redelijk normale LEGO-prijs", zegt Bolt. "Het zijn natuurlijk ook mooiere modellen tegenwoordig: gedetailleerder en lang niet meer allemaal brandweerauto's en vliegtuigjes."
De steeds complexer wordende bouwpakketten zijn daarom al lang niet meer alleen bedoeld voor kinderen. "Het is eigenlijk een hele grote 3D-puzzel, met een beperkt aantal steentjes. Je moet creatief zijn om ideeën te kunnen uitwerken met beperkt aantal stenen. Het is altijd een uitdaging."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.