Inbrekers laten urine achter: 'Kan minachting of spanning zijn'
Een opmerkelijke inbraak in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch afgelopen weekend. Dieven braken in de koepel van de kerk in en namen daar een kistje met honderden brieven en kaarten van Bosschenaren mee. Ze namen niet alleen iets mee, ze lieten ook iets achter: een van de inbrekers plaste op de plaats delict. En dat doen dieven blijkbaar vaker.
De dieven zijn waarschijnlijk via een bouwsteiger dat aan de kathedraal staat naar binnen gekomen. "Ze stalen een kistje, een tijdcapsule, met daarin brieven en kaarten die eigenlijk pas over 100 jaar weer geopend mochten worden. Dit heeft heel veel symbolische en emotionele waarde voor de kerk", laat woordvoerder Jack Kradolfer van de kerk weten. In de koepel lieten ze een ravage achter. Zo spoten ze een brandblusser leeg, sloegen ramen kapot en plasten op de grond. De kerk gaat uit van meerdere inbrekers, de politie kan dit echter niet bevestigen.
Opmerkelijk gedrag zou je zeggen, toch komt het volgens kenners vaker voor dat dieven hun sporen achterlaten. "Er zijn verschillende theorieën over waarom daders dit doen", zegt oud-recherchechef Sander Schaepman tegen Editie NL. "Het kan letterlijk spanning zijn, of hoge nood. Maar het kan ook minachting zijn naar de slachtoffers, samenleving of een religie."
Daarom zou hij dit urinespoor ook laten onderzoeken. "Is het gewoon iemand die moest plassen? Of is het iemand die letterlijk plast tegen de religie en misschien dan wel onderdeel van iets groters is? Het kan het begin van een serie zijn."
Hij maakte zelf in de jaren '90 mee dat een bende inbrekers overal op locatie poep achterliet. "Ze spoelden niet door. Mede door dit gedrag kwamen we erachter dat het om een grote groep ging die door het hele land strafbare feiten pleegden."
DNA uit ontlasting
Toch is het niet zo gemakkelijk om DNA uit urine te halen, zegt Marieke van der Molen van het Nederlands Forensisch Instituut tegen Editie NL. Ook het NFI herkent het beeld dat daders iets achterlaten. "We zien af en toe dat daders urine of ontlasting achterlaten. In urinevloeistof zelf zit geen DNA en dat maakt het minder kansrijk. In urine kunnen wel lichaamscellen voorkomen, afkomstig uit blaas of plasbuis. Dat kan onderzocht worden, maar op voorhand is het niet heel kansrijk. DNA-onderzoek aan urine komt zelden voor, misschien een keer per jaar."
Poep wordt vaker onderzocht. "Ontlasting bevat meer bruikbare informatie, hierin zitten cellen van de darm en micro-organismen. Uit de menselijke cellen kan je menselijk DNA halen, indien er voldoende inzit. De micro-organismen - waaronder de bacteriën - zijn persoonsgebonden en kunnen gebruikt worden om de poep te koppelen aan een verdachte."
In het geval van de diefstal uit de Sint-Janskathedraal in Den Bosch wordt de urine die is aangetroffen verder niet onderzocht. De politie laat aan Editie NL weten dat het niet gebruikelijk is dat urine wordt onderzocht, omdat er vaak andere sporen zijn die veel bruikbaarder zijn. "Anders is het als er bijvoorbeeld bloed- of spermaresten in zouden zitten. Daarnaast speelt ook mee dat het in dit geval om een inbraak gaat. Bij grotere, kapitale delicten worden over het algemeen uitgebreidere sporenonderzoeken gedaan."