Zeeforel krijgt lift om route te leren kennen: 'Hopelijk onthouden ze de geur'
Een groep zeeforellen kreeg een tweedaagse navigatiecursus. Dit klinkt als het begin van een slechte mop, maar het is echt zo. Sportvisserij Nederland verzorgde de cursus en heeft met de forellen aan de zijkant van de boot, in een soort raketvormige bakken, een route afgelegd. In de hoop dat de forellen de route zullen onthouden om later terug te keren om te paren.
Forellen hebben een complexe manier van voortplanten legt Marcus de Boer van Sportvisserij Nederland uit. "Nadat ze in zoetwater worden geboren migreren ze naar de zee om daar volwassen te worden." Volwassen forellen keren daarna weer terug naar de beek waar ze vandaan komen om daar te gaan paren. "Onder normale omstandigheden moeten ze deze route makkelijk terug kunnen vinden", gaat De Boer verder. "Maar in Nederland moeten ze langs gemalen, kruispunten met andere kanalen en sluizen. En dat maakt de reis voor zo'n visje lastig."
Om de forellen een handje te helpen heeft Sportvisserij Nederland iets voor ze bedacht. "We hebben deze jonge forellen in raketvormige buizen meegenomen aan de zijkant van de boot, daar stroomde water doorheen en aan de geur van het water onthouden ze, als het goed is, hoe ze moeten zwemmen. Zodat ze een paar jaar later uit zichzelf terug kunnen zwemmen."
Geur
"Vissen navigeren normaal gesproken op basis van stromingen die ze richting de zee geleiden, maar hier in Nederland is dat lastig en moeten ze vooral terugzwemmen op basis van geur."
Althans, dat is wat de onderzoekers denken. Al moet daar nog veel onderzoek naar gedaan worden zegt Mardik Leopold, marien bioloog van de Wageningen Universiteit.
Forellen hebben net als palingen en stekelbaarzen iets met zoet water. Zodra je een sluit openzet zwemmen ze ernaartoe. Daarom gaan we ervan uit dat ze het waarnemen." Maar hoe de vissen dat doen weten ze niet. "We kijken met menselijk oog naar dieren dus ze zullen het wel ruiken of proeven. Maar echt weten, doen we het niet."