Kabinet wil limiet op cash, maar niet iedereen is daar blij mee: 'Wantrouwen naar overheid groeit'
De toekomst van contant geld is allesbehalve zeker. Het demissionair kabinet werkt aan een plan om contante betalingen boven de 3000 euro te verbieden. Niet iedereen staat daar echter om te popelen: "Je hebt een groep mensen die het idee dat alles wordt getraceerd niet fijn vinden."
De Nederlandsche Bank (DNB) staat slechts gedeeltelijk achter het voorstel dat gericht is tegen witwassen. "DNB staat enerzijds voor een toegankelijk betalingsverkeer, waar ook contant geld bij hoort", zegt woordvoerder Tobias Oudejans.
Volgens DNB is contant geld handig om bij je te hebben, bijvoorbeeld in het geval van een pin- of stroomstoring. "Maar anderzijds heeft DNB een taak in de voorkoming van financieel economische criminaliteit.”
Op dit moment mag je onbeperkt contant betalen als je wilt. Volgens Johan de Jong, gedragseconoom aan de Erasmus School of Economics, zijn er nog genoeg mensen die liever cash betalen. "Bijvoorbeeld ouderen die de digitalisering moeilijk vinden." Zo is internetnetbankieren niet voor iedereen even eenvoudig. "Contant is net wat makkelijker."
Wantrouwen naar overheid
Daarnaast heb je ook een groep mensen die de anonimiteit van contant geld prettig vindt. Een voorbeeld is prostitutie, mensen willen niet dat er een spoor is. Of personen met een gezamenlijke rekening, die bepaalde aankopen niet willen laten zien aan hun partner. "En het wantrouwen naar de overheid groeit. Sinds covid heb je een groep mensen die het idee dat alles wordt getraceerd niet fijn vinden. Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die grote bedragen contant geld thuis hebben", vertelt De Jong.
Cash in huis
Op de hoeveelheid cash in huis zit (nog) geen limiet, laat Oudejans van DNB weten. Wel moet je boven een bepaald bedrag het geld opgeven bij de Belastingdienst. 653 voor alleenstaanden, of 1306 voor mensen die samenwonen.
Het limiet op contante betalingen werd al in 2019 voorgelegd, maar het is nog niet duidelijk of en wanneer het voorstel tot wet wordt omgetoverd. Gisteren lieten ministers Steven van Weyenberg (Financiën) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer weten dat ze het limiet snel willen invoeren.