Bekerfinale Feyenoord - NEC

Zo zijn voetbalsupporters met vuurwerk de beveiliging in het stadion te slim af

Door Editie NL··Aangepast:
© ANPZo zijn voetbalsupporters met vuurwerk de beveiliging in het stadion te slim af
RTL

De bekerfinale tussen Feyenoord en NEC (1-0) werd gisteravond ontsierd door vuurwerk op de tribunes en een brandje in het stadion. Het is de zoveelste keer dat voetbalsupporters het vuurwerkverbod in stadions aan hun laars lappen. Waarom doen ze dit? En hoe zijn ze de fouillering steeds te slim af?

Vuurwerk afsteken in het stadion kan je duur komen te staan. Supporters die zich niet houden aan het vuurwerkverbod worden strafrechtelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie (OM). De KNVB legt je bovendien een stadionverbod op van 18 maanden. En als volwassene krijg je ook nog een boete van 450 euro. Maar daar stopt het niet, want ook de voetbalclub komt er niet goed vanaf. Die ontvangt een boete van duizenden euro's voor het gedrag van  supporters. En toch weerhouden die gevolgen sommige voetbalfanaten er niet van om hun vuurwerk het stadion in te smokkelen.

Tien jaar geleden

Er is al jaren vuurwerk in stadions, vertelt Rypke Bakker, sportjournalist van NU.nl. "In de jaren negentig waren er al fakkels bij avondwedstrijden van Ajax of Feyenoord in de Champions League", zegt Bakker tegen Editie NL. "En tien jaar geleden werd de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle ook al stilgelegd vanwege het massaal afsteken van vuurwerk dat ook op het veld werd gegooid." 

Lee Towers zingt tijdens huldiging Feyenoord voor winnen KNVB-beker
Lees ook

Lee Towers zingt tijdens huldiging Feyenoord voor winnen KNVB-beker

Maar tegenwoordig is het volgens de sportjournalist veel vaker raak en gaat het er nog harder aan toe. "Het wordt steeds gekker en gevaarlijker", zegt Bakker. "Het gaat meestal niet meer om siervuurwerk, maar om enorme rookbommen en harde knallen." Dat was ook gisteren het geval bij de bekerfinale tussen Feyenoord en NEC. 

Wedstrijd stilgelegd

Volgens Bakker is het vuurwerk al lang niet meer bedoeld om sfeer te brengen. "Het heeft eerder een averechts effect, want een wedstrijd moet worden stilgelegd en de snelheid gaat uit het spel. Het is meer dat supporters willen laten zien waar ze toe in staat zijn. Met als argument: vuurwerk hoort er nou eenmaal bij."

Het mag niet en toch gebeurt het. "Dus er gaat iets mis bij de controle", besluit Bakker. "Ik krijg geen flesje water het vliegtuig in, maar vuurwerk komt wel een stadion in. Het is blijkbaar heel moeilijk om dat met fouilleren tegen te gaan: je stopt het in je onderbroek of in je schoenzool. En soms nemen mensen het een dag van tevoren al mee. Dat kan als ze spandoeken gaan ophangen in het stadion."

Oppervlakkig controleren

Bij beveiligingsbedrijf Centurion kunnen ze erover meepraten. "Als beveiligers fouilleren we op een andere manier dan de politie dat doet", meldt Centurion aan Editie NL. "Wij mogen alleen oppervlakkig controleren, dus op de kleren. De politie mag echt in je onderbroek en in je bh voelen, maar wij kunnen en mogen dat niet."

Zo wordt er bij het stadion gefouilleerd

  • Stadionbezoekers worden doorgaans gevraagd om hun armen te spreiden, waarna een beveiliger aan de armen en de polsen voelt. 
  • Na de armen glijdt de beveiliger met twee handen naar beneden over de rug van een bezoeker en wordt er ook gevoeld aan de heupen. 
  • In het geval dat iemand een riem draagt, wordt op en bij de riem gecontroleerd maar niet achter de riem. 
  • Daarna wordt aan beide benen gevoeld, waarbij de beveiliger bij de lies niet voorbij de onderbroekrand mag controleren. 
  • Tot slot worden de schoenen, uitsluitend aan de buitenzijde, gecontroleerd.

Bron: Centurion

"Als we iedereen uitgebreid zouden moeten fouilleren, dan ben je heel lang bezig. Dat is geen doen en daarom gebeurt het niet. Misschien is uitgebreid fouilleren wel de enige optie om het tegen te gaan. Maar dan zouden wij dus ook niet meer ingezet moeten worden", aldus Centurion.

Maatschappelijk probleem

Wat vaststaat is dat vuurwerk niet in het stadion hoort, vervolgt sportjournalist Bakker. "De trainer van NEC zei dat het er niet bij hoort en ook Slot (Arne slot, hoofdtrainer van Feyenoord, red.) zei dat het een maatschappelijk probleem is. De vraag is of trainers of spelers het ooit hard zullen veroordelen, want er is misschien ook angst om supporters te veroordelen: voor je het weet staan ze in je tuin."

Afsluitend: "Je vraagt je wel eens af of het een keer mis moet gaan om tot bezinning te komen. Met al die doeken, vuur en veel mensen dicht op elkaar kan het een keer misgaan. Als ik in het stadion zit en ik zie supporters met enorm veel rook en ook vuur, houd ik weleens mijn hart vast."

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
KNVBFeyenoordNECKNVB-bekerVeiligheidVoetbalNederlands voetbalEditie NL Link in bio