Welke zonnebrand kun je het beste smeren (en wat zijn vaak vergeten plekken)?
De temperaturen stijgen deze week tot zomerse hoogtes en dat betekent dat we onszelf weer goed moeten insmeren. KWF Kankerbestrijding gaat daarom onder meer smeerpalen met gratis zonnebrandcrème plaatsen op het strand. Maar hoe smeer je je nou goed in?
Jaarlijks overlijden zo'n duizend mensen aan huidkanker, meestal door te veel blootstelling aan uv-straling. KWF ziet het aantal Nederlanders met de ziekte stijgen. Zo kregen in 2019 zo'n 70.000 mensen de diagnose huidkanker. Vorig jaar waren dat er 77.000.
Schaduwdoeken en uv-werende shirts
Tijd voor actie, vindt KWF. "De komende tijd zetten we volop in om mensen te beschermen tegen de zon", vertelt woordvoerder Annabel Schipper. Zo worden al smeerpalen neergezet bij voetbalclubs, gaan ze schaduwdoeken bij kinderdagverblijven uitdelen en krijgen mensen die buiten werken uv-werende shirts. "En we zijn de afgelopen maanden druk bezig geweest om projecten te financieren voor smeerpalen bij de kust, want daar komt huidkanker het meest voor."
Maar hoe smeer je je nu het beste in? "Vanaf factor 30 zit je sowieso goed", zegt Schipper. Daarbij maakt de prijs van de zonnebrandcrème niet uit, omdat ze allemaal zijn goedgekeurd door Europese wetgeving. De prijs is eerder gebaseerd op het merk of de parfum die erin zit. Steeds meer mensen kiezen daarbij wel voor merken met zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten. Schippers' voorkeur gaat uit naar een crème boven een spray, omdat minder zonnebrand naast je lichaam belandt en je meer zicht hebt op de hoeveelheid die je gebruikt.
Verkeerd mikken is natuurlijk zonde, maar volgens huidtherapeut Anke de Jong van de Laserkliniek missen we veel plekken bewust omdat we ze vergeten in te smeren. "Zoals het puntje van je neus, tussen de wenkbrauwen en bij de haargrens." Ook boven de ogen, oren, knieholtes, bovenkant handen en bovenkant voet verdienen extra aandacht. "Dat zijn de plekken waar je ook huidkanker kunt krijgen."
Huidschade bekijken met uv-camera
Bij De Laserkliniek werken ze vaak met een uv-camera. Daarmee kunnen ze precies zien welke plekken je wel en niet hebt ingesmeerd. "We gebruiken hem vooral bij intakes, om huidschade te bekijken", vertelt De Jong. Daarmee ziet de huidtherapeut bijvoorbeeld de roodheid van de huid, de mate van talgproductie en rimpelvorming. "En als iemand slecht smeert, zie je dat direct op de uv-camera."
KWF-woordvoerder Schipper benadrukt het belang van goed insmeren. Volgens KWF weten negen van de tien Nederlanders wel dat de zon schadelijk is, maar beschermen ze zich niet altijd even goed. "Dus ze smeren wel als ze naar zwembad of strand gaan, maar vaak maar één keer per dag." Volgens de woordvoerder willen mensen zich wel beschermen tegen de zon, maar weten ze vaak niet goed hoe. KWF adviseert om je iedere twee uur opnieuw in te smeren en de schaduw op te zoeken tussen 12.00 uur en 15.00 uur.
Deze 3 soorten huidkanker komen het meeste voor
- Basaalcelcarcinoom: 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt een basaalcelcarcinoom. Vaak op een plek die veel in de zon is geweest.
- Plaveiselcelcarcinoom: 1 op de 15 mensen in Nederland. Vooral op een plek die veel in de zon is geweest.
- Melanoom: ongeveer 1 op de 35 mensen krijgt dat. Soms op een plek die veel in de zon is geweest, maar een melanoom kan ook uit een moedervlek ontstaan.
Bron: KWF