EditieNL

Duikers zetten aangespoelde zeepaardjes uit in Oosterschelde: 'Slechte zwemmers'

·Aangepast:
© Diergaarde BlijdorpDuikers zetten aangespoelde zeepaardjes uit in Oosterschelde: 'Slechte zwemmers'
RTL

Afgelopen winter zijn er langs de Nederlandse stranden tal van zeepaardjes aangespoeld. Wandelaars troffen deze – vaak onderkoelde – diertjes aan op het strand en brachten deze naar Ecomare en Diergaarde Blijdorp. Nu het zeewater weer wat warmer is, worden de zeepaardjes teruggebracht naar zee.

De zeepaardjes zijn de afgelopen maanden verzorgd door medewerkers van Diergaarde Blijdorp. "Tijdens en na stormen spoelen de diertjes soms aan. In het Oceanium van Diergaarde Blijdorp krijgen ze vervolgens de kans om aan te sterken", laat de Rotterdamse dierentuin weten. 

Klap voor Blijdorp: opgevangen zeeschildpadden dood door te heet water
Lees ook

Klap voor Blijdorp: opgevangen zeeschildpadden dood door te heet water

Nu de vissen – want zeepaardjes behoren tot de vissen – zijn aangesterkt kunnen ze weer terug naar zee. "De diertjes zijn niet direct te water gelaten, maar eerst in bakken geplaatst waar ze konden wennen aan de temperatuur en het zoutgehalte van de Oosterschelde. Na dit zogenaamde 'overwennen' werd de bak met de diertjes ondergedompeld."

© Diergaarde Blijdorp

Duikers van Stichting Anemoon hebben de zeepaardjes vervolgens in het water uitgezet. "Ik heb ze bij sepiastokken neergezet", zegt een duikster van Stichting Anemoon. "Deze stokken zijn eerder door onze duikers geplaatst zodat sepia's daar hun eitjes kunnen leggen. De zeepaardjes kunnen zich heerlijk verstoppen tussen de eitjes."

Slechte zwemmers

"Het zijn leuke visjes maar hele slechte zwemmers", gaat ze verder. "Ze komen met de stroming mee, en als de stroming niet goed is krullen ze zich met hun staartje vast aan de sepiastokken. Dan wachten ze tot de stroming beter is."

De laatste jaren komen er vaker zeepaardjes voor in en om Nederland. Een toename die waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de opwarming van de Noordzee, waardoor hun verspreidingsgebied verschuift. Er zijn inmiddels vier zeepaardjes teruggezet in de Oosterschelde. 

Lees meer over
Diergaarde BlijdorpEditie NL Link in bio