Brand en schade: waar bliksem inslaat blijft moeilijk te voorspellen
Pittige buien, onweer, bliksem: Nederland heeft het afgelopen weekend flink last gehad van slecht weer. Op verschillende plekken sloeg de bliksem in. Zo raakte een boerderij in Den Dungen zwaar beschadigd door brand na een blikseminslag en ook het treinverkeer raakte op verschillende plekken ontregeld door de bliksem. "Niet te voorspellen waar de bliksem inslaat."
Blikseminslagen zorgden afgelopen weekend voor flink wat schade en overlast. Het rieten dak van een boerderij in Den Dungen moet als verloren worden beschouwd nadat er brand was uitgebroken door een blikseminslag. Opvallend is dat de bliksem in het dak sloeg, en niet in een naastgelegen hoge boom. Vaak wordt er gedacht dat bliksem altijd in het hoogste punt inslaat, toch blijkt dat soms niet het geval. Zo raakte twee weken geleden een dak van een rijtjeshuis zwaar beschadigd nadat de bliksem er insloeg.
Waar de bliksem precies inslaat is volgens Barry Mullhuyzen van Mulhuyzen Bliksembeveiliging moeilijk te voorspellen. "Het is een redelijk technisch verhaal", zegt hij tegen Editie NL. "Als je een kerktoren – of ander hoog punt – in de buurt hebt, dan heb je een beschermingshoek van tussen de 72 en 78 graden. Dat wil zeggen dat de bliksem binnen een straal van 20 of 30 meter altijd de kerktoren pakt." Hoe hoger de kerktoren is, hoe groter de cirkel om de toren is, waarbinnen de bliksem op de toren zal inslaan.
"Maar als de toren – of het hoogste punt – maar een klein beetje hoger is dan de omliggende gebouwen, dan is dat cirkeltje een stuk kleiner. Dan kan de bliksem dus ook makkelijk in een lager gebouw inslaan."
Beveiliging
Om te voorkomen dat bliksem inslaat, legt hij beveiliging aan. Dat gebeurt volgens hem niet alleen bij kantoorpanden of gebouwen met een rieten dak (daarbij is het verplicht), maar ook steeds vaker bij rijtjeshuizen. "Dat zijn mensen die bang zijn voor onweer. We leggen dan een heel leidingsysteem aan van de nok naar beneden. Daarnaast beveiligen we ook de meterkast en alle binnenkomende leidingen."
Een inslag, als die van twee weken geleden bij Kees Brouwer uit Nederhorst den Berg, kan dan voorkomen worden.
Toch blijft het lastig om te voorspellen waar de bliksem in zal slaan, weet ook stormchaser Rick Bekker. Hij heeft gisteren nog tevergeefs een half uur een onweersbui achtervolgd om de bliksem met zijn fototoestel vast te kunnen leggen. "Ik heb wel een mooie foto van een dubbele regenboog kunnen maken", zegt hij tegen Editie NL.
Maar de bliksem helaas niet. "Bliksem zoekt een geleider naar beneden. Dat kan het hoogste punt in de omgeving zijn, maar het kan ook een ander punt zijn dat de minste weerstand geeft. Daarom is het vaak niet te voorspellen waar de bliksem inslaat."
Vanavond en morgen krijgt hij weer nieuwe kansen om de bliksem vast te leggen. Dan kan het opnieuw onweren in het hele land. Op onderstaand kaartje zie je precies waar het momenteel bliksemt.