Buurt wist van mishandeling meisje Vlaardingen: 'Dat arme kind kon nergens heen'
Hoe heeft het zover kunnen komen? Dat wil iedereen weten na de trieste gebeurtenissen in Vlaardingen. Een meisje van tien werd vermoedelijk zo zwaar mishandeld door haar pleegouders dat ze voor haar leven vecht in het ziekenhuis. Voor buurtbewoners was het overduidelijk dat er mishandelingen plaatsvonden in het pleeggezin. "Ze keek me aan zo van: help me alsjeblieft."
Buurtbewoners zijn aangeslagen over wat er zich allemaal in het pleeggezin heeft afgespeeld. Toch zijn er maar weinig buren die met een verslaggever van Editie NL durven te praten. Veelal uit angst voor de pleegouders. Vooral de vrouw van het pleeggezin staat in de buurt bekend als erg agressief en onaardig. "Ik durf wel te zeggen dat het geen goede mensen zijn", zegt een overbuurvrouw tegen Editie NL.
Ze zag het meisje regelmatig buiten. "Ze moest veel klusjes in huis doen, ik zag haar bijvoorbeeld het vuilnis naar de container brengen. Dan had ze een karretje met wel drie zakken vol. Ik zag dat ze nauwelijks kon lopen en soms moest ze zich echt aan een boom vastpakken om grip te krijgen. Ze keek me aan zo van: help me alsjeblieft. Althans, dat dacht ik in haar ogen te zien."
De overbuurvrouw laat weten erg aangeslagen te zijn. En dat geldt volgens haar voor veel buurtgenoten. "Het is diep treurig, we zijn allemaal ontdaan. Sommige buren staan zelfs te huilen." Volgens buurtbewoners was het bij meerdere instanties bekend dat er mishandelingen plaatsvonden in het pleeggezin. "Ik heb gehoord dat ze op school vertelde dat ze niet naar huis wilde omdat ze geslagen werd. Dat arme kind kon nergens heen."
Angst
Een andere buurtbewoner vertelt aan de verslaggever van Editie NL dat hij weleens op de kinderen heeft gepast in het verleden. Hij wil uit angst voor de pleegouders anoniem blijven. Hij laat weten dat hij signalen van zware mishandelingen zag en dat hij dit ook aan het wijkteam had gemeld.
Welke signalen en meldingen er bij allerlei instanties zijn binnengekomen wordt momenteel nog onderzocht door de politie. "Ook dat onderzoek verdient grote zorgvuldigheid en kost tijd, rekening houdend met de ernst van de zaak en privacy van betrokkenen", laat een woordvoerder van de politie aan Editie NL weten.
Onderzoek
Ook William Schrikker Jeugdbescherming, die het meisje bij het pleeggezin heeft geplaatst, laat weten de zaak te onderzoeken. "We hebben een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gedaan en doen zoals gebruikelijk bij een calamiteit uitgebreid en zorgvuldig onderzoek. We snappen heel goed dat de situatie veel vragen oproept en zien ook de verhalen in de media. Omdat we nog niet alle feiten op een rij hebben en om het strafrechtelijk onderzoek niet te verstoren, kunnen we daar op dit moment niet op ingaan."
Kinderen die via Jeugdzorg Nederland in een pleeggezin worden geplaatst worden door allerlei instanties in de gaten gehouden. "Vanaf de start van de plaatsing is er een multidisciplinair zorgteam samengesteld waarin de professionals van pleegzorg en jeugdbescherming de voortgang van de plaatsing en de doelen monitoren en afstemmen. Idealiter zitten pleegouders, ouders en het kind er ook bij", zo laat Jeugdzorg Nederland aan RTL Nieuws weten.
Indien er signalen zijn dat het niet goed gaat in een pleeggezin dan gaan ze met de betrokken partijen in gesprek. "Een open en eerlijke samenwerking tussen pleegouders en de pleegzorgbegeleider en jeugdbeschermer is belangrijk. Zo kunnen knelpunten en zorgen vroegtijdig worden aangekaart. In een zorgteamoverleg kunnen zorgen vanuit betrokkenen worden besproken en daar doelen op worden gesteld."