Zo hard is een schreeuw

Pijn en gehoorverlies: vrouw schreeuwt keihard in oor van agent

·Aangepast:
© ANP foto Pijn en gehoorverlies: vrouw schreeuwt keihard in oor van agent
RTL

Een 49-jarige vrouw uit Tilburg schreeuwde afgelopen zaterdag zo hard in het oor van een agent dat hij oorpijn en (tijdelijk) gehoorverlies opliep. Tijdens het vervoer in de politieauto zette ze het op een schreeuwen. De agent heeft aangifte gedaan voor mishandeling. Schreeuwen klinkt namelijk onschuldig, maar volgens deskundigen kan een té harde schreeuw in het oor permanente gehoorschade veroorzaken.

Het geluidsniveau van iemand die naast je oor schreeuwt, kan oplopen tot 120 decibel. "Dat is vergelijkbaar met wanneer je op het platform van een vliegveld loopt zonder gehoorbescherming of wanneer je dichtbij een motor staat die optrekt. Dat is heel hard", zegt audioloog Jan de Laat van het LUMC tegen Editie NL. "Mensen die gevoelig zijn voor geluid kunnen daardoor gehoorschade oplopen, denk bijvoorbeeld aan tinnitus."

Kabaal in de gymzaal, leraren lopen risico op gehoorschade
Lees ook

Kabaal in de gymzaal, leraren lopen risico op gehoorschade

Agenten worden regelmatig aan harde geluiden blootgesteld zegt Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. "Het is inderdaad helaas zo dat agenten vaak gehoorschade oplopen. Iedereen kent wel een collega die last heeft van gehoorschade. Of het nu komt door schreeuwende mensen, optreden tijdens illegale feestjes of vuurwerk dat naast iemands oor ontploft. Onlangs hadden we de rellen bij FC Utrecht, daarbij liepen tientallen collega's acute gehoorschade op."

Vuurwerk

Want vuurwerk klinkt nóg harder dan geschreeuw: 140 decibel. "Gelukkig is de politieorganisatie hier steeds meer op toegerust. Zo wordt er na incidenten meteen een medische check gedaan. Als iemand schade heeft opgelopen, dan wordt met medicatie en een luchtdruktank de schade zo veel mogelijk beperkt", gaat kooiman verder.

"De ME draagt standaard gehoorbescherming met ingebouwde portofoon. Agenten die werken tijdens de jaarwisseling krijgen ook gehoorbescherming aangemeten. Op deze manier kunnen agenten zo goed mogelijk worden beschermd." Niet alleen agenten krijgen te maken met geschreeuw. Ook voor veel docenten of ouders zal het herkenbaar zijn. 

Kinderen

"Soms denken ouders ook weleens dat ze gehoorschade oplopen door het gillen van hun kind", gaat audioloog De Laat verder. "En dat komt wel eens voor, want schreeuwen is heel hard. Maar we weten dat ook je brein een rol speelt. Als iemand aversie heeft tegen een bepaald geluid, dan kan gehoorschade eerder optreden. Onderdelen in je hersenen geven dan een extra "stress" boost. Gehoorschade treedt dus op door het geluid zelf, maar er is ook zeker een emotionele factor die 'n rol kan spelen."

Schade:

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan een drukke weg met auto’s of drukke kroeg. Geluiden van 120 decibel, zoals zwaar onweer of het afvuren van een geweer, kunnen je gehoor direct beschadigen.

Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je ernaar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week). Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

bron: veiligheid.nl

Vond je dit artikel leuk? Klik dan hier om meer van Editie NL te lezen. Volg ons ook op Instagram en Facebook

Lees meer over
Editie NL Link in bioGehoorschade