Een nieuw kabinet vol ministers en staatssecretarissen, maar wat is nou eigenlijk het verschil?
Er wordt steeds meer duidelijk over de bewindslieden in het nieuwe kabinet. Zo is er inmiddels bekend dat het nieuwe kabinet zal bestaan uit 16 ministers en 13 staatssecretarissen. Maar wat doet een minister en wat doet een staatssecretaris nou precies?
Net als in het vorige kabinet komen in het nieuwe kabinet 29 bewindslieden. In het vorige kabinet-Rutte IV zaten 20 ministers, onder wie de minister-president, en 9 staatssecretarissen. In het nieuwe kabinet Schoof verandert deze verdeling. Zo komen er minder ministers, in totaal 16, en meer staatssecretarissen, namelijk 13.
Het verschil tussen een minister en een staatssecretaris zit in de verantwoordelijkheden. "Binnen het nieuwe kabinet zullen er 'ministers van' en 'ministers voor' komen", legt Mitchell Bruss van ProDemos uit aan Editie NL. "Zo heb je bijvoorbeeld een minister van onderwijs. Deze minister is verantwoordelijk voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarnaast heb je ook bijvoorbeeld een minister voor Buitenlandse Handel. Deze minister is niet verantwoordelijk voor een ministerie, maar zit wel in de ministerraad."
"Een staatssecretaris is verantwoordelijk voor een onderdeel van het ministerie dat extra aandacht nodig heeft. Zo kan een staatssecretaris bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg binnen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport", vertelt Bruss.
Klaas Dijkhoff, afkomstig uit de VVD, was van 2015 tot 2017 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Als staatssecretaris had hij een breed dossier. "Ik was verantwoordelijk voor de gevangenis, jeugdzorg en migratie", vertelt hij aan Editie NL.
Het verschil tussen een minister en staatssecretaris is volgens Dijkhoff niet heel groot: "Een minister moet bijvoorbeeld onderhandelen over financiën en elke week bij een ministerraad zijn. Een staatssecretaris hoeft hier alleen te zijn als diens dossier speelt. Daarnaast is de bekendheid als minister groter."
Ministerie volledig bestaande uit één partij
Opvallend is dat er bij het nieuwe kabinet een aantal ministeries bestaat uit een minister en staatssecretaris uit één partij. Zo is zowel de minister als de staatssecretaris van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur afkomstig uit de BBB. En het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bestaat uit een minister en staatssecretaris van de PVV. "Dat zie je niet heel vaak", legt Bruss van ProDemos uit. "Politiek gezien kan dit een risico zijn."
"Maar aan de andere kant kan het ook voordelig zijn voor de partij", gaat Bruss verder. "De PVV krijgt bijvoorbeeld de leiding over migratie, en als dit goed gaat kan de partij weer zeggen dat dit goed door hen is geregeld."
Volgens oud-staatssecretaris Dijkhoff is het sowieso een eer als je het kabinet in mag. "Als staatssecretaris is het net zo hard werken, alleen wel met nét iets minder salaris."