Bultrug bij Zandvoort gefilmd na 'babyboom bij walvissen'
Mensen die maandag even wilden uitwaaien op het strand in Zandvoort keken vreemd op toen een meterslange bultrug voor de kust opdook. De walvis zou weleens een vaste bewoner kunnen worden.
Volgens opvangorganisatie SOS Dolfijn zwom de bultrug enkele honderden meters voor de kust. Waarom het dier zo dicht bij de kust werd gezien, is nog onduidelijk. "De bultrug komt wereldwijd voor, maar eigenlijk niet in de Noordzee", zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. "Ze hebben het in ieder geval naar hun zin hier."
De bultrug toont voorlopig normaal gedrag, wat zou betekenen dat het dier niet gewond of verzwakt is. Pas sinds deze eeuw wordt de walvissoort gespot voor de Nederlandse kust. "Daarvoor zagen we ze nooit. Als ze eenmaal hier zijn, blijven ze vaak een korte periode. Vaak een paar dagen, maar het kan voorkomen dat ze enkele maanden blijven", vertelt Van den Berg.
Gunstig voor grote zeedieren
Bultruggen zijn niet de enige grote zeedieren die voor onze kusten worden gespot. Ook de bruinvis, lederschildpad en orka kun je met enige regelmaat zien langs de kust. Dat de bultrug zich hier nu laat zien, kan mogelijk liggen aan klimaatverandering. "Door de warmere zeeën komen ze hier terecht, omdat de omstandigheden gunstiger zijn", vertelt mariene bioloog Hilmar Derksen.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Babyboom bij walvissen
Volgens Van den Berg kan het bezoekje van de bultrug ook komen door de groeiende populatie van de walvis. "Een paar jaar terug werd er zelfs gesproken over een babyboom onder de walvissen." Hoe meer bultruggen, hoe meer ruimte ze nodig hebben. "Voorheen waren bultruggen heel zeldzaam, maar nu zijn ze jaarlijks te zien. Nu zijn ze nog bezoekers, maar dit zou een vaste bewoner kunnen worden."
Wil je grote zeezoogdieren zoals bultruggen en bruinvissen spotten? Dan kun je volgens Van den Berg het beste naar Scheveningen of IJmuiden gaan. "Als je daar op de pier staat, ben je dichter bij het water en kun je ze beter zien."