Voetbalsupporters maar vooral feestsupporters: Oranjefans geroemd om sfeer
Morgen staat het Nederlands Elftal tegenover Frankrijk, in Leipzig. Het Oranjelegioen maakt zich alvast klaar om het elftal te steunen. Eerder werden de Nederlandse fans al geroemd om de sfeer die ze meebrengen, terwijl supporters in Nederland juist geregeld in de publiciteit komen om vervelende incidenten. Waarom lukt het de Oranjesupporters wel en de Eredivisiefans niet?
De wedstrijd is nog niet begonnen of Nederlandse fans trekken al door Leipzig. De sfeer zit er goed in, de fans zingen liedjes en hebben trouw hun oranje shirts aan.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Ook afgelopen zondag, toen Nederland tegen Polen speelde in Hamburg, zorgden Oranjefans voor een topstemming. Daar werden door de internationale pers om geroemd. Terecht, denkt sportjournalist Diana Kuip. "Dat is prachtig. Als supporters het gevoel hebben dat ze een bijdrage kunnen leveren, dan willen ze dat graag doen."
'Opvallende kleur'
De Oranjefans vallen op door de kleur die ze dragen, zegt Kuip. "Het is een extreem opvallende kleur", vertelt ze. "Toch anders dan witte shirts."
"Nederland heeft ook als enige land de oranjemars ingevoerd", gaat ze verder. Daarbij trekken fans van het Nederlands Elftal in grote getalen rond, in vol ornaat. "Er is een supportersvereniging die iedereen op de hoogte houdt van die mars, en iedereen doet mee."
Internationaal toernooi versus Eredivisie
Maar terwijl de Oranjefans nu zo geroemd worden om hun Hollandse gezelligheid, staan supporters van Eredivisieclubs juist regelmatig negatief in de belangstelling. "Het lijkt misschien alsof het bij het clubvoetbal vaak misgaat, maar dat valt ook wel weer mee", zegt verslaggever Sander Paulus, die het EK volgt in Duitsland. "Het is alleen behoorlijk zichtbaar áls het misgaat, met name als dat in het stadion gebeurt."
Daarnaast is het volgens Paulus wel zo dat de Oranjesupporter doorgaans een ander soort supporter is dan die van een Eredivisieclub. "Oranjefans zijn meer gelegenheidssupporters."
Feestsupporters
Dat zijn ze niet allemaal, benadrukt Paulus. "Maar mensen die geen interesse hebben in clubvoetbal, kunnen wel heel goed fanatieke Oranjesupporters zijn. Het zijn ook meer feestsupporters, niet alleen voetbalsupporters."
Paulus ziet bijvoorbeeld ook veel – met name – mannen van boven de 30 die in groepen op pad gaan. "Als een soort traditie. Een dagje, weekendje of zelfs een heel toernooi met de mannen weg."
'Voor lul'
Simpelweg is de sfeer er op zo'n EK niet naar om te rellen, zegt sportjournalist Kuip. "Als er een hooligan meeloopt met die fans, dan zou hij voor lul staan als-ie gaat rellen. Dat is helemaal niet de vibe daar."