Bosbranden, aardbevingen en overstromingen

Rode Kruis: Nederlanders zijn niet goed voorbereid op natuurrampen tijdens vakantie

Door EditieNL··Aangepast:
© ANP FotoRode Kruis: Nederlanders zijn niet goed voorbereid op natuurrampen tijdens vakantie
RTL

De zomervakantie is voor veel mensen bijna begonnen en de paklijsten worden volop afgevinkt. Maar volgens het Rode Kruis zijn dat niet de enige vakantievoorbereidingen die je moet treffen.

Van hardnekkige bosbranden in Griekenland tot massieve hagelstenen in Italië: veel Europese landen kampen met natuurrampen. Het Rode Kruis roept Nederlanders daarom op om stil te staan bij mogelijke noodsituaties tijdens hun vakantie. "Klimaatverandering zorgt vaker voor extreem weer. Ook vakantiegangers kunnen hier mee te maken krijgen", laat het Rode Kruis weten.

We zijn niet goed voorbereid op extreem weer

En reizigers zijn niet altijd even goed voorbereid op dit extreme weer. Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 67 procent van de Nederlanders niet weet wat ze moeten doen bij een aardbeving. "Ook bij een bosbrand is kennis beperkt: de helft weet niet hoe te handelen," zegt het Rode Kruis. Nederlanders zijn beter op de hoogte wat betreft extreme hitte: 22 procent geeft aan niet te weten wat te doen als het kwik stijgt. En dat terwijl ongeveer 1 op de 5 Nederlanders de afgelopen vijf jaar te maken kreeg met een noodsituatie door extreem weer of natuurgeweld tijdens een vakantie in Europa.

In deze landen heb je minder kans op extreem weer

Er zijn een aantal Europese landen die deze zomer met veel regenval of extreme droogte kampen. "In Griekenland, Turkije en het zuiden van Spanje en Italië heb je kans op bosbranden – daar is het heel droog en heet," vertelt Marc de Jong van Buienradar. "Aan de zuidkant van de Alpen, de Balkan, maar misschien ook richting Oost-Europa en de Baltische staten ontstaan hele zware onweersbuien. Met kans op hagel en riviertjes die buiten hun oevers treden."

Maar wat als er plotseling een bosbrand uitbreekt en je per direct je camping moet verlaten? Of als je lekker aan het zwembad ligt en de rivieren treden uit hun oevers – wat moet je dan doen?

Bij een bosbrand is het noodzakelijk om zo snel mogelijk weg te gaan.

• Zet je auto klaar in de juiste richting en zet een tas klaar met belangrijke spullen.

• Laat je informeren door lokale mensen of door de lokale radio. Zo kun je informatie krijgen over je veiligste ontsnappingsroute.

• Houd ramen en deuren gesloten, zo houd je de rook buiten.

• Doe kleding aan die beschermt: lange mouwen en lange pijpen, katoenen of wollen kleding (niets synthetisch).

• Als er hulpdiensten aanwezig zijn, volg dan hun instructies op.

Bron: Het Rode Kruis 

Er zijn niet veel landen waar géén kans op natuurrampen is. "In Nederland is die kans wat kleiner en in Scandinavië, maar daar is het weer niet echt mooi," gaat De Jong verder. Ook bijvoorbeeld Malta kent relatief weinig extreem weer. 

Bij extreme hitte is het belangrijk dat je:

• Voldoende water drinkt.

• Je medicatie checkt: sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.

• Jezelf verkoelt, bijvoorbeeld door je polsen te koelen of door een ventilator neer te zetten.

• Uit de hete zon blijft en zware inspanningen vermijdt.

• Goed smeert. Moet je toch de zon in? Smeer je dan elke twee uur in en bescherm je huid en gezicht met een zonnebril of hoed.

Bij een overstroming is het belangrijk dat je:

• Contact met het water vermijdt. Het water kan vervuild zijn en er kunnen dieren meedrijven die gevaarlijk zijn, zoals slangen.

• Niet met je auto door het water gaat rijden. Het kan veel dieper zijn dan je denkt en 60 centimeter is al diep genoeg om met je auto en al meegesleept te worden.

• Niet door het water gaat te lopen. Wanneer je 15 centimeter in het water staat, kan je al omvergetrokken worden.

• Geen elektrische apparaten gebruikt die nat zijn geworden.

• Je auto verlaat als het water om je heen plotseling stijgt. Zoek hoger gelegen gebied op.

Bron: Het Rode Kruis 

Ver van tevoren je vakantie boeken is financieel gezien wellicht voordelig, maar kan ervoor zorgen dat je voor verrassingen komt te staan. Last-minute boeken geeft je iets meer inzicht in de weersverwachting in andere landen. "Je kunt afhankelijk van de weersituatie ongeveer 5 tot 10 dagen van tevoren vooruitkijken. Dat er bijvoorbeeld buien in de Alpen gaan vallen, is wel zeker," zegt De Jong. Maar of het in de Balkan hevig gaat regenen, is nog niet zeker. "Dus je kunt niet zeggen: 'ik wil over een maand op vakantie en dus kan ik daarheen.'"

Er komt mooi weer aan in Nederland

Voor de mensen die in Nederland blijven, gloort er een beetje licht aan de horizon. "We blijven in Nederland zitten met wisselvallig zomerweer, maar het lijkt erop dat de temperatuur vanaf volgende week wel wat omhoog gaat."

Lees meer over
VakantieZomerNatuurrampBosbrandAardbevingenOverstromingen