Nederland ligt vol mammoetfossielen: 'Ik vind altijd wel wat'
Het is de droom van iedere amateur fossielenzoeker: een puntgave slagtand van een mammoet vinden. Voor de Amerikaanse amateur Eddie Templeton werd het werkelijkheid. Maar ook in Nederland zijn er genoeg amateurs die regelmatig iets vinden. "Ik heb zelf een behoorlijke collectie."
De Amerikaanse fossielenzoeker Templeton vond in een rivier in Mississippi een slagtand van ruim twee meter. Deze is afkomstig van een Colombiaanse mammoet die ergens tussen de 11 en 75 duizend jaar geleden op het Amerikaanse continent rondliep. "Een vergelijkbare slagtand ga je in Nederland niet vinden", zegt amateur fossielenzoeker Walter Langendoen tegen Editie NL.
Maar er is volgens hem genoeg te vinden. "Je kunt zeker fossielen vinden in Nederland. Ik heb zelf al een behoorlijke collectie." Hij gaat als gids met groepen het strand van de Maasvlakte op, om te zoeken naar fossielen. "We vinden eigenlijk altijd wel wat. Dat komt omdat het zand op de Maasvlakte wordt opgespoten met zand uit de Noordzee. Deze zee was vroeger een steppegebied waar de wolharige mammoet leefde."
'Stukken slagtanden heb ik zeker gevonden'
Een slagtand van twee meter is hij echter nog nooit tegengekomen. "Je vindt hooguit fragmenten van 30 of 40 centimeter groot. Dat komt omdat de zuigers die het zand opzuigen bommenroosters hebben. In de Noordzee liggen veel bommen en die wil je niet opzuigen. Dus alles wat groter is dan een centimeter of 30 gaat de slang niet in. Je vindt daarom alleen fragmenten. Maar stukken slagtand heb ik hier zeker gevonden."
Om slagtanden te vinden moet je volgens Langendoen goed naar de kleur van de bodem kijken. "Als een bot nat is, dan is het donker van kleur. En met wat oefening zie je ook dat een bot er anders uitziet dan een stuk hout of steen.
Dat er in Nederland veel wordt gevonden merkt ook Natasja den Ouden van natuurhistorisch museum Naturalis in Leiden. "Eigenlijk is zowat alles wat wij in onze collectie hebben, gevonden door amateurs", zegt ze tegen Editie NL. "De paleontologie is zelfs zo begonnen, later is het pas een wetenschappelijke stroming geworden. Wij doen zelf slechts een enkele opgraving professioneel per jaar. Maar amateurs zoeken het hele jaar door."
Wolharige mammoet
Naturalis heeft veel fragmenten van de wolharige mammoet in de collectie. "Wij zien dat de gevonden stukken van het strand komen. Deze worden door de zuigers van de zeebodem opgespoten. En ook bij bouwwerkzaamheden komt het weleens voor dat er een stuk wordt gevonden."
Hele slagtanden zitten in Nederland volgens Den Ouden te diep in de bodem. "Dan moet je hier in Nederland zo'n 10 meter diep de grond in om in het juiste tijdperk aan te komen, dat is ontzettend diep, dus dat komt weinig voor."
Iedereen die iets vindt mag het naar Naturalis brengen. "Maar we kopen het niet aan want fossielen mogen geen verdienmodel worden, het is voor de wetenschap." En die giften zijn belangrijk. "Zo kunnen we er wetenschappelijk onderzoek naar doen. Belangrijk is dan wel dat de vinder ook de vindplaats goed en precies weet. Als iemand iets denkt te hebben gevonden dan is het is zeker welkom."