Afkomen van je onzekerheid

Nina deed de 'immune to fear' challenge, maar werkt dat om van je angsten af te komen?

·Aangepast:
© TikTokNina deed de 'immune to fear' challenge, maar werkt dat om van je angsten af te komen?
RTL

Op TikTok gaat de laatste tijd de 'becoming immune to fear'-challenge rond. Bij deze uitdaging is het de bedoeling dat je ongemakkelijke dingen doet om immuun te worden voor (sociale) angst. Maar kun je op deze manier überhaupt van je vrees afkomen? "Zingen in de trein vond ik ook ontzettend eng en pijnlijk."

Nina de Vries is een van de personen die meedoet aan de 'becoming immune to fear'-challenge. Het idee is dat je 100 dagen lang een uitdaging aangaat. Haar honderdste filmpje heeft ze pas geleden gedeeld, waardoor ze de challenge dus heeft voltooid. Maar de keuze om mee te doen kwam niet zomaar uit de lucht vallen.

De Vries wilde namelijk beter leren omgaan met afwijzing en hoopte zelfverzekerder te worden. "Ik merkte dat ik vaak dingen al voor anderen invulde. Ik liet die dingen dan maar liggen, bang voor het antwoord." Daarom verdiepte ze zich in rejection therapy, waarbij ze mensen bewust vragen stelde waarvan ze wist dat het antwoord nee was. "Ik besefte dat ik juist die angst moest aanpakken en dat ik dingen niet persoonlijk moest opvatten."

Rejection therapy en 'immune to fear'

Zo kwam ze in aanraking met het concept 'immune to fear' uit Amerika. "Het idee om sociale angst en angst voor afwijzing te overwinnen begon me steeds meer aan te spreken", vertelt De Vries. Ze besloot dat concept te combineren met rejection therapy en het te documenteren op TikTok. "Misschien zou ik anderen ermee kunnen inspireren, maar ik wilde vooral mezelf uitdagen."

Uitdagingen die Nina heeft gedaan zijn bijvoorbeeld aanbellen bij mensen om te vragen of ze mag douchen. Of heel hard muziek aanzetten in de metro en dan gaan dansen. "Zingen in de trein vond ik ook ontzettend eng en pijnlijk."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Angst kan afnemen door iets vaak te doen

Maar kun je op deze manier van je angst of onzekerheid afkomen? Volgens klinisch psycholoog Ariane Faas kan rejection therapy, en dus deels ook de 'immune to fear'-challenge, ervoor zorgen dat je angst voor bepaalde dingen afneemt. "Als je iets meerdere keren doet, zal de angst afnemen. Het is gebaseerd op gewenning, maar er zullen altijd dingen blijven die spannend zijn."

Dat verschilt overigens per persoon, want sommige mensen hebben meer aanleg voor angst en onzekerheid dan anderen. "Het hangt ook af van hoe je bent opgevoed en wat je hebt meegemaakt. Ben je bijvoorbeeld gepest?"

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Faas vraagt zich echter af of het wenselijk is dat we allemaal van ons ongemak afkomen. "Als jij zingend in de trein zit, ben je onaangepast. Dat voelt vreemd, en het is goed dat dat vreemd voelt. Je moet je afvragen, willen we dat veel mensen in de trein staan te zingen? Wil je graag zingen, doe dat dan bij je eigen vrienden. Het is grenzen opzoeken, en soms ook andermans grenzen overschrijden."

Gevoel van ongemak heeft een reden 

Volgens de klinisch psycholoog is dat de reden van het gevoel van ongemak. "Anders word je een ongepast persoon. Dat moeten we helemaal niet willen. Ongemak is goed om te ervaren. Je leeft immers in een maatschappij met normen en waarden. Als je breekt met bepaalde regels, zul je ongemak voelen. Dat is het gevolg wanneer je je niet naar de geldende norm gedraagt." Toch kan het ook goed zijn om tegen de massa in te gaan, bijvoorbeeld wanneer vrouwen zich gekleineerd voelen op het werk.

Hoewel De Vries niet helemaal van haar angst en onzekerheid af is, zegt ze wel dat ze als persoon is gegroeid. "Dit hele avontuur heeft me geleerd dat het ongemak er altijd zal zijn, maar dat je er ook sterker door kunt worden. Ik blijf ermee doorgaan, omdat ik nu pas echt de waarde ervan begin in te zien."

Lees meer over
TikTokTikTokEditie NL Link in bio