Minder meeuwen, maar meer overlast: zo komt dat
Het is voor veel mensen een van de grootste ergernissen op de markt of aan het strand: meeuwen. Maar ondanks hun aanwezigheid blijkt het toch niet goed te gaan met de vogelsoort. In Groot-Brittannië is al een derde van de meeuwen verdwenen, en ook hier neemt de populatie van de vogel een duikvlucht.
Van een van de bekendste meeuwen, de zilvermeeuw, waren er in 1990 nog 82.000 broedparen. Nu zijn dat er nog maar 30.000. Lang niet iedereen is fan van de vogel die door sommige mensen als 'vliegende rat' wordt gezien. Maar natuurorganisaties trekken aan de bel, want de meeuw is belangrijk voor onze natuur.
Volgens ecoloog Roland Jan Buijs neemt de populatie af door verschillende factoren. "De grootste oorzaak is voedsel. Ze zijn afhankelijk van menselijke activiteiten." Denk bijvoorbeeld aan een harinkje dat je morst naast de viskraam of gedumpt vuilnis. Het kost ze namelijk meer moeite om een visje uit de zee op te duiken dan eten van jouw bordje of uit jouw vuilniszak te pikken.
Minder afval, minder meeuwen
En vooral dat laatste levert de meeuw steeds minder op. "We zijn netter geworden. Vuilnis sorteren we beter en daardoor zijn er minder vuilnisbelten", zegt Buijs. Meeuwen trekken nu juist meer naar de steden, waardoor het lijkt alsof er meer zijn. Maar dat is dus niet het geval.
Veel zieke of verzwakte meeuwen eindigen bij het Vogelhospitaal. "Alle meeuwen die we hier krijgen, komen uit de stad," vertelt beheerder Wiebe Boomsma. Dit komt omdat ze in de stad meer risico lopen op verwondingen. "Je wilt ze eigenlijk in de duinen, maar daar worden ze opgegeten door de vossen." Een ander probleem is dat de duinen, hun eigen kraamgebied, worden verstoord door mensen.
Veel meeuwen gaan daarom op daken broeden. "En daardoor hebben we meer last van ze," vertelt ecoloog Buijs. "Normaal gesproken broedt een meeuw op de grond. Maar tegenwoordig doen ze het vaker op daken omdat ze die zien als kliffen en rotsen." Vooral platte daken met kiezelstenen zijn een uitnodigende broedplek voor meeuwen.
Meeuwen zijn belangrijk voor onze natuur
Ondanks zijn slechte imago is de meeuw belangrijk voor onze natuur. Ze eten bijvoorbeeld voedselresten die anders zouden blijven liggen en ziektes zouden kunnen verspreiden. Daarnaast helpen meeuwen zaden te verspreiden via hun uitwerpselen, wat de groei van planten op nieuwe plekken bevordert en bijdraagt aan het behoud van verschillende plantensoorten.
Wil je geen meeuwen op je dak? Dan is het volgens het Vogelhospitaal belangrijk dat je je dak schoon houdt, omdat meeuwen daar niet van houden. Ook helpt het om geen eten rond te laten slingeren of afvalzakken buiten te laten staan.