Debat Trump en Harris

Migranten die huisdieren eten ook in Nederland broodjeaapverhaal

Door Editie NL··Aangepast:
© AFPMigranten die huisdieren eten ook in Nederland broodjeaapverhaal
RTL

Het opmerkelijkste moment uit het debat tussen Trump en Harris vannacht in de VS was de bewering van eerstgenoemde dat immigranten honden en katten zouden stelen en vervolgens opeten. Ook hier in Nederland is dit al jaren een pijnlijk en hardnekkig vooroordeel, vooral over migranten, die hier regelmatig mee worden geconfronteerd.

Trump beweerde dat migranten honden en katten eten. "In Springfield eten ze de honden op. De mensen die hierheen zijn gekomen, eten de katten. Ze eten de huisdieren van de mensen die daar wonen", zei Trump. Eerder deed Trumps running mate J.D. Vance vergelijkbare uitspraken. 

De organisator van het debat van gisteren voerde een factcheck uit en liet weten dat de autoriteiten in de Amerikaanse stad Springfield het verhaal ontkennen: er worden geen honden en katten opgegeten door migranten.

Volgens Peter Burger, universitair docent journalistiek en factchecker bij NieuwsCheckers, is het verhaal over mensen die honden en katten eten niet nieuw. "Dat verhaal volg ik al 25 jaar. Maar het is nog nooit zo prominent aan een groot publiek verteld."

Trump: 'Immigranten eten honden en katten op'
Lees ook

Trump: 'Immigranten eten honden en katten op'

Broodjeaapverhalen in Nederland

Ook in Nederland kennen we dit soort verhalen. Zo wekte De Gelderlander in 2010 de suggestie dat Oost-Europeanen in Nederland dassen zouden opeten. Onzin, zegt Burger. En in 2015 schreef De Telegraaf dat asielzoekers een koikarper uit een vakantiepark hadden gestolen en op de barbecue hadden gelegd. Dit verhaal werd later ontkracht door het AD.

De Chinese gemeenschap in Nederland heeft last van dergelijke vooroordelen. "Dat Chinezen honden en katten eten, is gedeeltelijk waar. Maar sommige verhalen kloppen niet. Bijvoorbeeld dat Chinese restaurants in de buurt katten stelen en ze opeten, dat zijn broodjeaapverhalen," zegt Burger.

Hui-Hui Pan van Pan Asian Collective herkent deze vooroordelen. "Het eten van honden en katten wordt altijd geroepen over mensen van Aziatische afkomst. Vooral in coronatijd gingen mensen rare dingen zeggen over wat Chinezen allemaal eten en dat daardoor het virus is overgewaaid."

Framing

Volgens Pan heeft de gemiddelde Aziatische persoon nog nooit hondenvlees gegeten. "Maar als je zegt dat Chinezen honden eten, zet je een frame neer. De toon die je dan zet, is nergens op gebaseerd. En als je iets maar vaak genoeg hoort, wordt een broodje aap toch als waarheid gezien. Omdat zoveel mensen het zeggen, hoeven de feiten niet eens te kloppen."

Burger vertelt dat het voor Trumps aanhangers inderdaad niet uitmaakt dat het verhaal gefactcheckt is en niet klopt. "Dat maakt voor hen weinig indruk, want ze blijven het geloven."

En daar maakt Trump dankbaar gebruik van. "Het verhaal spreekt veel mensen aan. En als een van je programmapunten is dat je de problemen veroorzaakt door migranten wilt oplossen, zet je het zo cynisch mogelijk neer. Trump weet al veel langer dat dit soort verhalen aanslaan bij zijn aanhang."

 


 

Lees meer over
Editie NL Link in bio