Frustratie om massatoerisme

Málaga waarschuwt toeristen niet zonder shirt rond te lopen

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© Getty ImagesMálaga waarschuwt toeristen niet zonder shirt rond te lopen
RTL

Inwoners van Málaga zijn het massatoerisme zat. Vooral vakantiegangers die met ontbloot bovenlijf rondlopen, zorgen voor frustratie in de badplaats. De Spaanse stad waarschuwt nu met borden om je niet zonder shirt in het openbaar te begeven.

Tot 1 augustus werd Spanje door meer dan 60 miljoen toeristen bezocht, onder wie 2,8 miljoen Nederlanders. Er wordt verwacht dat de grens van 100 miljoen toeristen dit jaar wordt bereikt. Een absoluut record. "In heel Spanje is deze zomer een soort grens bereikt voor hoeveel toeristen in een land passen", vertelt correspondent Richard Hogenkamp.

Ook buiten de zomermaanden

Dat grote Spaanse steden genoeg hebben van de hordes toeristen die het land bezoeken, is al bekend. In Barcelona schoten bewoners met waterpistolen op toeristen om duidelijk te maken dat ze het massatoerisme zat zijn. Ook op Mallorca is massaal geprotesteerd tegen de negatieve gevolgen van het toerisme. Volgens Hogenkamp is in Málaga de maat ook vol, vooral vanwege de vele toeristen die in woonwijken verblijven.

In steden als Málaga en Valencia is de stad niet alleen gericht op toeristen die in de zomermaanden komen. "Het leven gaat daar ook buiten het zomerseizoen door," zegt Hogenkamp. Hij vergelijkt het met vakantieplekken die pas na april beginnen te leven en waar veel winkels en restaurants vanaf oktober weer dichtgaan. "Die plekken bestaan als vakantiebestemming, dus daar is het toerisme niet zo'n groot probleem."

Tienduizenden Mallorcanen de straat op tegen massatoerisme
Lees ook

Tienduizenden Mallorcanen de straat op tegen massatoerisme

Maar in Málaga draait de stad het hele jaar door. De stad wil duidelijk maken dat toeristen zich moeten aanpassen aan de lokale cultuur. Vakantiegangers worden eraan herinnerd dat het niet wordt gewaardeerd om zonder shirt rond te lopen. Vooral in winkels, horecagelegenheden, kerken en kathedralen, zegt Hogenkamp. "Maar in een supermarkt dicht bij het strand kan het weer wel."

Málaga verzoekt toeristen om niet langer ongepaste kleding te dragen op straat© Ciudad de Malaga
Málaga verzoekt toeristen om niet langer ongepaste kleding te dragen op straat

Hogenkamp adviseert toeristen zich aan te passen aan de lokale normen en waarden. "Spanje is niet heel anders dan andere plekken. Er gelden algemene regels: liever geen lawaai, luide muziek, of rondhangen in portieken."

Verbod Airbnb?

Of het Spanje lukt het massatoerisme aan te pakken, is nog maar de vraag. "Ze zijn bezig met maatregelen, maar dat is lastig", vertelt Hogenkamp. Zo wordt onder meer opgeroepen Airbnb in Spanje te verbieden, maar dat kan niet zomaar. Volgens de correspondent heeft nog geen enkele stad 'het ei van Columbus uitgevonden'. Voorlopig worden de toeristen die er nu zijn, dus aangesproken op hun kledingkeuzes.

In Malaga gingen bewoners de straat op tegen de vele toeristen.
Lees meer over
ToerismeEditie NL Link in bio