Pleit voor rugbeschermer

Menno (29) liep dwarslaesie op door ski-ongeval: 'Er bewoog echt helemaal niks'

·Aangepast:
© www.spines.nlMenno (29) liep dwarslaesie op door ski-ongeval: 'Er bewoog echt helemaal niks'
RTL

De skipakken kunnen weer van zolder worden gehaald nu er in Oostenrijk vorige week de eerste vlokken sneeuw zijn gevallen. Waar de skihelm inmiddels vast onderdeel uitmaakt van de wintersportuitrusting, zou ook de rugbeschermer daar aan toegevoegd moeten worden. Daar pleit Menno Streefland (29) voor. Hij liep vorig jaar een incomplete dwarslaesie op na een ski-ongeval.

Toen hij zes weken na het ski-ongeval zijn linker grote teen weer kon bewegen wist Menno Streefland (29) dat er een begin was voor herstel. Dat leek de dag van het ongeval heel ver weg te zijn. Tijdens een ski-reisje in de Oostenrijkse Zillertal Arena gleed hij over een ijsplaat en viel 10 meter naar beneden. Eenmaal bekomen van de val, merkte hij dat zijn onderlichaam het niet meer deed. "Er bewoog echt helemaal niks", zegt hij tegen Editie NL. Gelukkig kwam er gevoel terug in zijn benen en bleek de dwarsleasie die hij had opgelopen incompleet te zijn. Er was herstel mogelijk en na maanden therapie kon hij langzaam weer beginnen met lopen. "Ik ben in 12 maanden tijd van 2 kilometer per uur naar 3 kilometer per uur gegaan. Maar ik ben een gast van 29, ik ga liever gewoon naar de sportschool."

Thialf verplicht helm na groeiend aantal incidenten met aanzienlijk letsel
Lees ook

Thialf verplicht helm na groeiend aantal incidenten met aanzienlijk letsel

En daar is een medicijn voor nodig dat nog niet bestaat. Om geld op te halen voor onderzoek hiernaar, is hij een bedrijf in rugbeschermers begonnen. Een deel van de opbrengst gaat naar dwarslaesie-onderzoek. "Ik zou willen dat iedereen een rugbeschermer draagt, net zoals een helm. In Oostenrijk en Zwitserland dragen al veel mensen een rugbeschermer, maar dat zijn de mensen die elke week de piste op gaan. Nederlanders die maar een weekje per jaar skiën doen dat niet."

Off-piste

Volgens Arjan de Graaf van de Nederlandse Ski Vereniging dragen vooral snowboarders die off-piste gaan een rugbeschermer.  "Maar het is nog niet zo ingeburgerd als de helm. Ook al kan je techniek nog zo goed zijn, er blijft altijd een risico als je gaan skiën. Een helm neemt een deel van dat risico weg, en een rugbeschermer kan daar ook deel van uitmaken. Als je buiten de piste komt, dan liggen er meer stenen onder de sneeuw waar de rugbeschermer je tegen kan beschermen. Ik draag hem zelf al 20 jaar."

Maar hij denkt dat het lastig wordt om het dragen ervan te verplichten. "We zien geen signalen dat meer mensen er een dragen. Het zijn nog vooral de fanatieke snowboarders en freestyle-skiërs. Als je gaat wintersporten neem je altijd een risico, de vraag is hoeveel je dat wil minimaliseren."

Tekst gaat verder onder de Instapost

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Toch hoopt Menno Streefland dat de rugbeschermer net zo gewoon wordt als de helm. "Ik zeg niet dat ik met een rugbeschermer om geen dwarsleasie had gehad. Maar dan had ik nu misschien wel iets meer balans gehad."

Lees meer over
Nederlandse Ski VerenigingEditie NL Link in bioWintersportLink in bio