Videobellen met de dierenarts in plaats van langsgaan? Zoveel geld scheelt het
De hoge kosten van de dierenarts zijn een doorn in het oog van veel baasjes. Daardoor ziet de Dierenbescherming steeds vaker verwaarloosde dieren. Sinds de coronapandemie hebben we geleerd dat we in veel gevallen prima kunnen videobellen met de huisarts. Kunnen onze huisdieren binnenkort ook videobellen met de dierenarts?
Een bezoek aan de dierenarts is in de afgelopen twee jaar gemiddeld twintig procent duurder geworden. Hoewel de prijzen per dierenpraktijk verschillen, kostte de sterilisatie van een kat in 2022 gemiddeld nog zo'n 143 euro, terwijl dat nu 173 euro is. Voor de castratie van een hond betaalde je eerst 185 euro, maar nu 222 euro.
Fysiek consult kost 55 euro
Voor een consult bij de dierenarts in de praktijk betaal je 55 euro. Maar dat scheelt een tientje als je dit gesprek digitaal voert. Steeds meer baasjes, zoals Gerty van Loosbroek, kiezen daarom voor een online consult.
Dat doet ze niet alleen vanwege de lagere kosten. "Ik ga niet zo snel naar de dierenarts voor simpelere vragen, maar een online consult is laagdrempeliger en makkelijker," vertelt Van Loosbroek. Bovendien is het brengen van haar hond naar de dierenpraktijk "een ramp," wat bij een online consult dus niet nodig is.
Maar volgens Nienke Endenburg, universitair hoofddocent diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, zitten er haken en ogen aan videobellen met de dierenarts. "Eigenaren zijn geen dierenartsen. Als dierenarts zie je het hele plaatje." Zo kan een deskundige bijvoorbeeld een bobbeltje voelen of een slechte adem opmerken, terwijl het baasje daar mogelijk al aan gewend is geraakt.
Dierenartsen kunnen via de camera bepaalde zaken over het hoofd zien, waardoor eventuele problemen pas te laat aan het licht komen. "Misschien is er dan een veel duurdere operatie nodig of leidt het zelfs tot euthanasie."
Bij twijfel een doorverwijzing
Dierenpraktijk VETTS is een van de praktijken die uitsluitend online consulten aanbiedt. Hoewel dierenarts Anouska Heinemans toegeeft dat er beperkingen zijn aan online consulten, ziet ze ook voordelen. Ze vergelijkt het met videogesprekken met huisartsen, die ook niet altijd een fysiek onderzoek kunnen doen. "Ook een dierenarts kan met een goed gesprek een heel eind komen." Bij twijfel verwijst Heinemans de baasjes echter door naar een dierenarts die het dier fysiek kan onderzoeken. "Daar moet je gewoon eerlijk in zijn."