Een keer per jaar te zien

Vanavond kan je de supermaan bewonderen (en zo maak je de mooiste foto's)

Door Harun Kuloglu··Aangepast:
© Josh Walet FotografieVanavond kan je de supermaan bewonderen (en zo maak je de mooiste foto's)
RTL

Grote kans dat je haar vanavond ziet: de supermaan. Het is een bijzonder fenomeen dat maar één keer per jaar voorkomt en prachtige foto's kan opleveren. Hoewel de supermaan een jaarlijks spektakel is, blijven er veel onbeantwoorde vragen en mysteries rondom de maan zelf bestaan.

Bij een supermaan staat de volle maan op het dichtstbijzijnde punt van haar baan rond de aarde. "Hierdoor lijkt de maan ongeveer 10 procent groter dan normaal", vertelt sterrenkundige Lucas Ellerbroek. Dit komt doordat objecten aan de horizon vaak groter lijken. "Biologisch gezien komt dat omdat gevaar vaak vanaf de horizon komt, waardoor het voor ons oog groter lijkt."

Hoewel de maan vanavond iets groter oogt, is het nog maar de vraag hoe goed we haar kunnen zien vanwege de bewolking. "Als de lucht helder is, is het extra spectaculair", zegt Ellerbroek. "En het is een mooi excuus om naar boven te kijken en je af te vragen hoe de maan werkt."

Maan stabiliseert de aarde

De supermaan is al eeuwen bekend, maar toch zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over de maan. "Bijvoorbeeld waar de maan precies vandaan komt. Daar zijn onderzoekers nog steeds benieuwd naar." Wat we wel weten, is dat de maan de aarde stabiliseert. "De maan is de afgelopen miljarden jaren verantwoordelijk geweest voor een stabiel klimaat. Het beste verhaal dat we als wetenschappers hebben, is dat ooit een kleine planeet op de aarde botste. Een deel daarvan vormde de maan."

Ruimtesonde begint vandaag aan jarenlange reis naar maan van Jupiter
Lees ook

Ruimtesonde begint vandaag aan jarenlange reis naar maan van Jupiter

Zo maak je een mooie foto van de maan

Niet alleen sterrenkundigen zijn gefascineerd door de maan, ook fotografen zoals Jeffrey Groeneweg wachten vol smart op de supermaan. Hij gebruikt zelf een professionele camera om foto's te maken. "Een goede maanfoto maak je met een camera met een lange lens. Dan moet je vooral letten op het diafragma en de sluitertijd." Het diafragma bepaalt hoeveel licht de sensor van je camera bereikt, wat invloed heeft op de scherptediepte van je foto. De sluitertijd bepaalt hoe lang de sensor het binnenkomende licht opvangt en zo de foto vastlegt.

Volgens Groeneweg fotografeer je de maan het beste net wanneer ze opkomt, wat ongeveer om 18.30 uur gebeurt. "Maar het kan eigenlijk de hele avond." Hoewel je met een camera de beste resultaten behaalt, kun je ook je telefoon gebruiken.

Zo maak je mooie foto's met je telefoon:

  • Gebruik een statief of leun tegen iets stevigs om beweging te minimaliseren bij het inzoomen op de maan.
  • Zet de flitser uit, want die zal de maan niet verlichten en kan voor ongewenste reflecties zorgen.
  • Gebruik de handmatige modus om een lage ISO (100-200), snelle sluitertijd (1/250s of sneller), en handmatige focus op oneindig in te stellen.
  • Gebruik optische zoom in plaats van digitale zoom om de kwaliteit van de foto te behouden.
  • Gebruik nachtfotografie-apps zoals Camera FV-5 of ProCam voor betere controle over instellingen.
  • Fotografeer de maan als deze laag aan de horizon staat voor een indrukwekkender beeld.
  • Vermijd lichtvervuiling door een donkere locatie te zoeken zonder veel kunstlicht.

Andere bijzondere maanfenomenen

De supermaan is overigens niet het enige bijzondere maanfenomeen. Zo kennen we ook de bloedmaan. "Dat is een ander woord voor maansverduistering", legt sterrenkundige Ellerbroek uit. Dit gebeurt wanneer de zon achter de aarde staat en het licht door de atmosfeer schijnt, waardoor de maan rood kleurt. Dit komt ongeveer twee keer per decennium voor.

De bloedmaan.© Getty Images
De bloedmaan.

Daarnaast is er de blauwe maan, die niet echt blauw is. Deze treedt op wanneer er twee volle manen in één kalendermaand verschijnen, wat ongeveer eens in de drie jaar gebeurt. Ook de maanhalo, waarbij een lichtcirkel rondom de maan zichtbaar is, is vrij uniek. Dit is een paar keer per jaar te zien.

Ellerbroek is blij met de aandacht voor de maan, maar hoopt niet dat deze te commercieel wordt. "Er wordt nu gekeken of toeristen naar de maan kunnen, maar ik ben niet zo enthousiast over het idee van de maan als een 'tweede aarde'."

Lees meer over
MaanEditie NL Link in bio