Bewust alleen zijn: 'Single zijn wordt vaak gezien als een fase'
Alleen opstaan, alleen ontbijten, alleen dineren en alleen weer naar bed gaan. In tien jaar tijd is het aantal eenpersoonshuishoudens met een half miljoen gestegen. Een single huishouden runnen is lang niet altijd even gemakkelijk. "De maatschappij is ingericht op koppels."
Het is vandaag officieuze 'singlesday', en dat kan door steeds meer mensen gevierd worden: het aantal mensen dat alleen woont, neemt toe. Van de 8,4 miljoen huishoudens die we in Nederland hebben, zijn er 3,3 miljoen eenpersoonshuishoudens. Waaronder dat van Anke Steffers. Zij woont bewust alleen – zij het met haar kat – in een huurwoning in Ter Aar. "Ik heb nooit een serieuze relatie gehad", zegt ze tegen Editie NL. "Ik ben weleens verliefd geweest, en toen ik 10 was had ik een vriendje, maar dat telt niet."
Omdat haar ouders gescheiden zijn en ze nooit echt met een vader is opgegroeid, heeft ze het gezinsleven van huis uit niet meegekregen. "Ik ken dat stukje niet zo goed, dat van een vader in je leven hebben, of ouders die samen zijn. Misschien dat ik daarom ook niet zo goed weet wat ik mis."
Geen gesnurk
Ze ziet het niet-hebben van een partner dan ook niet als een gemis. "Ik hoef geen rekening te houden met anderen. Als mijn huis een bende is, stoort niemand zich eraan. En ik heb geen gesnurk naast me."
Al zijn er ook nadelen aan het hebben van een eenpersoonshuishouden, vindt ze. "Ik wilde geen koophuis, maar huren, en dan willen ze vaak twee huurders of moet je een bepaald bedrag verdienen. Ik viel vaak tussen wal en schip. Ik zit nu in een huis dat eigenlijk veel te groot is."
'Het is een fase'
En dat herkent journalist en maker van de podcast 'Steeds meer Singles' Lizzy van Hees. "Ik denk dat onze maatschappij is ingericht op stelletjes", zegt ze tegen Editie NL. "Koppels hebben veel meer financiële voordelen en als je voor één persoon boodschappen doet, blijf je vaak met veel te veel zitten." Daarnaast is het volgens haar ook nog steeds de sociale norm om een partner te hebben. "Een geslaagd en compleet leven, wat hoort daarbij? Een huis, baan en relatie. Anders ontbreekt er iets, dat is het plaatje waarmee je opgroeit. Single zijn wordt vaak gezien als een fase."
En als je niet aan dat plaatje voldoet, krijg je daar als single volgens Van Hees regelmatig vragen over. "En dat zijn hele directe persoonlijke vragen, die naar mijn mening minder makkelijk aan koppels worden gesteld."