Meer schade door verzekeringsfraude: 'Soms is oplichten de enige uitweg'
Een dure zonnebril die 'in het vliegtuig is blijven liggen', of die telefoon die op vakantie is 'gestolen'. Verzekeraars hebben in 2023 in totaal 7.976 keer verzekeringsfraude vastgesteld. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Het Verbond van Verzekeraars. Hoewel dat minder claims zijn dan het jaar ervoor – toen waren het er 10.000 – is de financiële schade wel groter. Verzekeraars doen er alles aan om fraudeurs op te sporen.
Vorig jaar hebben fraude-experts van verzekeraars voor ruim 86 miljoen euro aan valse claims opgespoord, zo blijkt uit nieuwe cijfers die het Verbond van Verzekeraars vandaag bekend heeft gemaakt. Een behoorlijk bedrag, maar het is nog lang niet alles. "Wat wij opsporen is het topje van de ijsberg", zegt Richard Weurding, algemeen directeur Verbond voor Verzekeraars tegen Editie NL. "Ik denk dat we 10 tot 15 procent opsporen en dat betekent dat er enkele honderden miljoenen aan fraude wordt gepleegd en dat is best wel een probleem." Want daardoor gaan de premies alsmaar omhoog.
Om fraude met verzekeringen aan te pakken, schakelen verzekeraars speciale rechercheurs in. Zoals Manfred Mulder, manager Forensic bij CED Group. "Als verzekeraars het vermoeden hebben dat een claim onterecht is, dan worden wij ingeschakeld", zegt Mulder tegen Editie NL. Zo'n claim wordt dan grondig onderzocht. "Zo kwam er een claim van een – uit een schuur – gestolen kano binnen bij een verzekeraar. Wij hebben toen het type van de specifieke kano opgemeten en wat bleek: die zou niet eens in de schuur hebben gepast."
'Toevallig betrokken bij 73 aanrijdingen'
Maar ze kunnen ook via allerlei data kijken of bijvoorbeeld een aanrijding wel echt heeft plaatsgevonden. "We kunnen aan de hand van data zien of er geremd is, hoeveel graden er is gestuurd en hoe hard er is gereden." Want daar wordt vaak me gefraudeerd om bijvoorbeeld dure reparaties door de verzekering te laten betalen.
Deze zomer werd er een echtpaar uit Brabant veroordeeld voor een celstraf van een jaar omdat ze volgens het OM 'toevallig' betrokken waren bij 73 aanrijdingen. Volgens het OM om doelbewust verzekeringsmaatschappijen op te lichten.
Maar 'doelbewust oplichten' is niet altijd het geval zegt Mulder. "Het zijn soms schrijnende gevallen, waarbij mensen zo aan de grond zitten dat de verzekering oplichten hun enige uitweg is."
Al is 'gemakkelijk geld verdienen' wel vaak het doel. "Het wordt hierdoor wel een maatschappelijk probleem want de premies gaan zo flink omhoog."