RTL Nieuwspanel

Ruim helft ouders laat tieners alcohol drinken met feestdagen: 'Glaasje wijn hoort bij kerst'

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty ImagesRuim helft ouders laat tieners alcohol drinken met feestdagen: 'Glaasje wijn hoort bij kerst'
RTL

Ruim de helft van de ouders met kinderen van 16 of 17 jaar vindt het prima als hun kind met de feestdagen een beetje alcohol drinkt. Dat blijkt uit onderzoek van ons eigen RTL Nieuwspanel. Maar kan het kwaad om je kinderen een slokje te laten nemen tijdens Kerstmis en Oud en Nieuw?

Uit de peiling van het RTL Nieuwspanel blijkt dat 58 procent van de ouders vindt dat hun kinderen tijdens de feestdagen af en toe best een slokje mogen nemen. En 53 procent van de ouders is van mening dat een vol glas tijdens de feestdagen geen probleem is.

Ouders geven vaak aan dat ze worstelen met het volledig verbieden van alcohol, omdat dit volgens hen vaak tot stiekem drinken leidt. Anderen willen hun kinderen geleidelijk aan alcohol laten wennen richting hun 18e verjaardag, in plaats van alles strikt te verbieden. 

Een ouder vertelt: "1 glas alcohol is oke, champagne hoort bij Oud en Nieuw en een glaasje wijn bij Kerst ook. Als ouder weet je toch wat je kind uitspookt, toch? In ieder geval wij wel." 

Een andere ouder zegt: "Alle generaties van mij en ervoor dronken op die leeftijd... en heb niet het gevoel dat wij en onze ouders er qua brains op achteruit zijn gegaan."

Bron: RTL Nieuwspanel 

Risico's van alcoholgebruik op jonge leeftijd

Toch is het niet zo onschuldig als het misschien lijkt, waarschuwt Jacqueline Krouwel. Volgens de verslavingsdeskundige van Jellinek is dit de kans om de nieuwe generatie te leren om op een 'gezonde manier met alcohol om te gaan.' "Het enige wat je doet door het toe te staan, is je kinderen laten wennen aan alcohol, en dat wil je niet."

Ook kinderarts Lissy de Ridder benadrukt de schadelijkheid van alcohol voor de jonge lichamen en breinen van tieners. "Alcohol is een toxisch middel dat niet goed is voor je lijf, vooral niet voor je lever en brein. Kinderen voelen de effecten van alcohol niet meteen. Volwassenen worden aangeschoten en voelen dat er iets met ze gebeurt. Maar kinderen raken vaak niet aangeschoten en gaan dan ineens out." 

RHOBH-ster noemt alcoholstop het 'beste cadeau' voor zijn kinderen
Lees ook

RHOBH-ster noemt alcoholstop het 'beste cadeau' voor zijn kinderen

De Ridder wijst erop dat het brein van tieners nog volop in ontwikkeling is. "Door alcoholgebruik op jonge leeftijd kan het brein zich minder goed ontwikkelen, wat op de lange termijn schadelijke effecten kan hebben op de cognitieve functies. Je kunt er dommer van worden, simpelweg omdat je brein zich niet optimaal ontwikkelt."

Alcohol zit in onze cultuur 

Maar waarom is het zo verleidelijk voor ouders om een glaasje toe te te staan? Dat komt volgens Krouwel omdat alcohol in onze cultuur zit. "We doen niet anders. Je ziet het overal om je heen. Ouders willen de toffe ouders zijn waarbij dingen wel mogen. Ze willen niet dat er bij anderen meer mag." 

De verslavingsdeskundige raadt ouders aan om goed te communiceren met andere ouders van de vrienden van hun kinderen. "Zorg dat je één lijn trekt, zodat je niet in de verleiding komt om toe te geven omdat anderen het ook toestaan. Het is belangrijk om kinderen grenzen te stellen, en dat kan alleen als iedereen hetzelfde beleid hanteert."

'Vroeger deden wij het ook'

Sommige ouders voeren aan dat ze zelf ook op jonge leeftijd dronken en geen negatieve gevolgen ondervonden. Deze opmerking wordt echter door deskundigen als een misverstand beschouwd. "Mijn opa rookte iedere dag en werd 100, dus roken is dan goed voor je?" stelt De Ridder, die hiermee aangeeft dat we niet zomaar aannemen dat iets gezond is omdat het in het verleden vaker werd gedaan.

Krouwel voegt daaraan toe: "Als je kinderen alcohol thuis laat drinken, verlaag je de drempel. Als het thuis mag, mogen ze het ergens anders ook wel. Maar daar is niemand die toezicht houdt, en dat vergroot de kans op risicovol drinken buiten de deur."

Lees meer over
Alcoholische drankenFeestdagenKerstmisNieuwjaarEditie NL Link in bio