Dit doen webshops om retourpiek na de feestdagen te voorkomen

Een trui die niet past, schoenen in de verkeerde kleur of een feestjurk die net te laat binnenkwam. Na de feestdagen piekt het aantal retourzendingen. Webshops zijn er dan ook alles aan gelegen om te voorkomen dat producten terug worden gestuurd. "Iemand bestelde 70 bikini's en stuurde er 69 terug."
In een 'gewone' week wordt volgens Sendcloud – een bedrijf dat bezorgdiensten als DHL ondersteunt - 5 procent van de gekochte spullen retour gestuurd. Maar de eerste twee weken van januari ligt dat aantal een stuk hoger, dan gaat er 28 procent meer terug naar de winkel.
Vooral kleding, sieraden en accessoires gaan weer terug in de doos. "Kleding is berucht, zeker rond de kerstperiode", zegt consumentenpsycholoog Tom van Bommel tegen Editie NL. "Mensen bestellen 3 maten van hetzelfde item, of kopen het als cadeautje voor iemand anders en dan blijkt het toch niet in de smaakt te vallen."
En als het dan weinig moeite kost om iets terug te sturen dan gebeurt dat volgens Van Bommel snel. "Een jaar of tien geleden werd het door webshops heel makkelijk gemaakt om iets terug te sturen. Om ervoor te zorgen dat de klant voor jouw webshop koos. Maar nu zie je dat webshops hogere eisen stellen of het de klant moeilijker maken een item terug te sturen."
Dat is ook de strategie van webshop Wehkamp. Die keten ziet namelijk geen retourpiek meer na de feestdagen. "We zien na de kerst juist wat minder retourzendingen dan normaal. Wij willen heel graag het aantal teruggestuurde artikelen terugbrengen", zegt een woordvoerder van Wehkamp tegen Editie NL. Daarom betalen klanten van de webshop 50 cent per item dat wordt teruggestuurd en heeft de winkelketen de maatadviezen verbeterd. "Daardoor zien we dat mensen bewuster bestellen en beter op maat."
70 Bikini's
Want dat ging in het verleden nogal eens fout. "We hebben zelfs een keer meegemaakt dat iemand 70 bikini's bestelde en er 69 terugstuurde. Die excessen zien we nu niet meer."
Volgens Thuiswinkel.org kost het een webshop gemiddeld tussen de 12 en 19 euro per item om een retour te verwerken. Het voorkomen van retourzendingen scheelt dus een hoop geld. "Dat webwinkels producten terugkrijgen, is uiteraard niet helemaal te voorkomen", laat een woordvoerder van Thuiswinkel.org aan Editie NL weten. "Retourreductie zorgt ervoor dat webwinkels minder kosten hoeven te maken voor onder andere de terugzending, de controle en het opnieuw verkoopklaar maken van een product."
"Daarnaast scheelt het enorm in transport en dat is weer beter voor het milieu", aldus Wehkamp.