Oefentoetsen bij Kruidvat voor 9,95 euro: 'De verantwoordelijkheid ligt te veel bij ouders'

Dit keer geen korting voor tandpasta of luiers bij de Kruidvat, maar oefentoetsen die nog geen tientje kosten. De proeftoetsen, die door tienduizenden leerlingen zouden worden gebruikt, hebben nogal wat discussies op LinkedIn op gang gebracht. Boze ouders vragen zich af waarom de schooltoetsen niet overeenkomen met de online toetsen en of we niet doorgeslagen zijn in onze jacht naar goede leerprestaties.
Larissa Kapnissakis, mede-oprichter van ToetsMij, vertelt dat het gaat om een platform dat middelbare scholieren helpt om 'efficiënter te leren en betere resultaten te behalen'. "We maken oefentoetsen, ontwikkeld door 200 vakdocenten die dagelijks voor de klas staan en die weten wat er in de methodetoetsen aan bod komt."
Kruidvat heeft nu een actie waarbij ouders voor eenmalig 9,95 euro ToetsMij kunnen aanschaffen. De oefentoets ligt bewust bij de drogist, laat Kapnissakis weten. "Want het doel is om het voor een breder publiek beschikbaar te maken. Veel mensen kunnen de maandelijkse kosten van bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding niet betalen. Wij willen dat leren op een effectievere manier toegankelijk is voor iedereen."
Maar niet iedereen is gediend van de oefentoetsen. 'Nee...is dit serieus???', vraagt Saskia zich af op LinkedIn. 'Absurd', schrijft Arjo. Ook Remy is stellig: 'Dit is pure oplichterij. Massaal ten onder aan prestatiedruk om de portemonnee van een geslepen zakenvrouw te vullen. Misdadig.'
Volgens Kapnissakis heeft ToetsMij juist als doel om de leerlingen beter voor te bereiden en zelfvertrouwen te geven, omdat de toetsen vaak anders of moeilijker zijn dan ze verwachten. "We werken met vraagstellingen die dicht bij de werkelijke toets liggen. Dit zorgt ervoor dat leerlingen het geleerde echt kunnen beheersen, in plaats van alleen maar informatie stampen", zegt ze.
ToetsMij geeft geen cijfers
Het opvallende van ToetsMij, dat volgens Kapnissakis door tienduizenden leerlingen wordt gebruikt, is dat je geen cijfer krijgt voor je oefentoets. "Het is namelijk niet hetzelfde als een schooltoets. We bieden antwoorden met uitgebreide uitleg, zodat leerlingen begrijpen waarom een antwoord goed of fout is, en leren hoe ze compleet moeten antwoorden. Als je een cijfer gaat geven, denken ze bij een 6: ‘oké, klaar’. Nou, dat willen wij niet."
Kritiek vanuit het onderwijs
Chantal van Gelder, docent geschiedenis aan het Nuborgh College, heeft gemengde gevoelens over de opkomst van oefentoetsen als ToetsMij. "Ik sta al twintig jaar voor de klas. Laatst kwamen bezorgde ouders langs die zich afvroegen waarom hun kind beter scoorde op ToetsMij dan op de schooltoetsen. Het is alsof ik me moet verantwoorden tegenover die ouders."
De docent is bezorgd over de invloed die deze oefentoetsen op de leerprocessen van leerlingen kunnen hebben. "De focus ligt vaak op het onthouden van begrippen, zonder dat er aandacht is voor het toepassen van die kennis. En dat is precies wat we in de klas anders doen. We leren niet alleen wat een begrip betekent, maar ook hoe je het in verschillende situaties toepast." Daarbij moet je bij ToetsMij zelf je antwoorden beoordelen, wat volgens de docent ervoor kan zorgen dat leerlingen niet altijd weten of ze de stof genoeg kennen.
'Verantwoordelijkheid ligt te veel bij ouders'
Van Gelder vindt dat de focus tegenwoordig te veel ligt op cijfers, in plaats van op het daadwerkelijke leerproces. "Belangrijker is: hoe ver sta je in je leerproces? Wat heb je nog nodig van mij als docent om verder te komen?" Ze geeft aan dat er te veel nadruk ligt op toetsweken waarin leerlingen zich moeten bewijzen, in plaats van de voortgang die ze maken, niet alleen op het eindcijfer. "Het lijkt wel alsof de verantwoordelijkheid steeds meer bij de ouders komt te liggen, terwijl het juist in het onderwijs zelf zou moeten gebeuren."