Thermale ablatie

Tumor wegbranden in plaats van snijden blijkt effectieve methode: 'En de hersteltijd is korter'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLTumor wegbranden in plaats van snijden blijkt effectieve methode: 'En de hersteltijd is korter'
RTL

Thermale ablatie, een behandeling waarbij tumoren worden vernietigd door verhitting of bevriezing, blijkt een veelbelovende methode die net zo effectief is als de standaard chirurgische behandelingen. Recent onderzoek van onder meer Amsterdam UMC toont aan dat deze techniek even goede resultaten oplevert, maar met aanzienlijk lagere risico’s op complicaties en een snellere hersteltijd voor de patiënt.

Thermale ablatie is een behandeltechniek die wordt gebruikt om tumoren te behandelen zonder dat er grote operaties aan te pas komen. Martijn Meijerink, onderzoeker bij Amsterdam UMC, legt uit dat de techniek twee vormen kent: hitte-ablatie en kou-ablatie. 

Beide methoden maken gebruik van een naald die in het tumorweefsel wordt ingebracht. "Uit het uiteinde van die naald komen golven die zorgen voor verhitting van het weefsel", zegt Meijerink. De naald die je inbrengt, is een soort antenne die wordt aangesloten op een generator.

Klaas Staal, interventieradioloog bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, verduidelijkt dat de twee vormen van thermale ablatie voor verschillende organen worden toegepast. "De hitte gebruiken we voornamelijk in grotere organen, zoals de lever en longen", legt hij uit. "De kou gebruiken we vaker bij kleinere tumoren of tumoren die moeilijk bereikbaar zijn, bijvoorbeeld in de nieren of bij onderhuidse tumoren." Beide technieken worden uitgevoerd onder narcose, nadat de tumor eerst nauwkeurig wordt opgespoord via een scan.

Minder ingrijpend dan wegsnijden

Wat thermale ablatie zo aantrekkelijk maakt, is dat het veel minder ingrijpend is dan traditionele chirurgische behandelingen, zoals snijden. Meijerink legt uit: "Bij het wegsnijden kan je de lever meer beschadigen, bij deze techniek gebruiken we alleen een naald." 

Aanvankelijk werd gedacht dat je bij thermale ablatie vaker moest behandelen dan bij snijden, maar dat blijkt niet het geval. "De kans dat je de tumor vernietigt, is even groot als bij de traditionele methode en de hersteltijd na de behandeling veel korter, waardoor patiënten vaak sneller naar huis kunnen."

Moeder met hersentumor breekt in Erasmuc MC 24/7: 'Ik ben nog helemaal niet klaar'
Lees ook

Moeder met hersentumor breekt in Erasmuc MC 24/7: 'Ik ben nog helemaal niet klaar'

Meijerink verwacht dat thermale ablatie in de toekomst de standaardzorg zal worden voor patiënten met uitzaaiingen van darmkanker in de lever. Hij gelooft dat deze technieken in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen bij de behandeling van tumoren in andere organen. Daardoor kan traditionele chirurgie in sommige gevallen overbodig worden, maar de onderzoeker durft nog niet te zeggen of het de standaardmethode wordt.

Daarnaast is het volgens Meijerink belangrijk dat je in het ziekenhuis zowel de techniek als de benodigde expertise in huis hebt om de nieuwe ingreep goed uit te voeren. "Daar moet je wel mee oppassen: je moet zeker weten dat je dit goed kunt."

Lees meer over
Editie NL Link in bio