Midden in diplomatieke rel

Toeval of niet? Griekenland-stropdas koning Charles zorgt voor rel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPToeval of niet? Griekenland-stropdas koning Charles zorgt voor rel
RTL

De stropdas van de Britse koning Charles heeft gezorgd voor ophef in Griekse en Britse media. Charles droeg vanmorgen bij zijn toespraak bij de klimaattop in Dubai een das met daarop Griekse vlaggetjes.

Dat is volgens sommigen geen toeval, net nu de twee landen verwikkeld zijn in een diplomatieke rel. 

Parthenon-sculpturen

Engeland en Griekenland zijn verwikkeld in een langlopende ruzie over de wereldberoemde Parthenon-sculpturen, afkomstig van de Akropolis in Athene, die begin 19e eeuw naar Londen werden gehaald. De ruzie liep deze week weer hoog op nadat de Griekse premier Mitsotakis in een interview met de BBC de kwestie opnieuw oprakelde. De Britse premier Sunak zegde daarop een al geplande ontmoeting met zijn Griekse collega af. 

De Griekse vlag op stropdas was niet te missen© ANP
De Griekse vlag op stropdas was niet te missen

Griekse media beschouwen de kledingkeuze van Charles nu als een steunbetuiging voor het Griekse standpunt. Volgens hen betekent dit overduidelijk dat ook de Britse monarch vindt dat de Griekse schatten uit de oudheid thuishoren in Griekenland. 

Volgens bronnen binnen het Britse koningshuis is er zeker geen sprake van een statement van de koning. Een paleisbron zegt tegen persbureau Reuters dat Charles de betreffende stropdas vorige week ook al eens droeg en dat was nog vóór de rel. En de koning heeft bovendien Grieks bloed: zijn vader was een geboren Griek en maakte deel uit van het Griekse koningshuis.  

Lees meer over
Koning CharlesKlimaattop DubaiVerenigde Arabische Emiraten