Europees parlement wil wetgeving tegen telefoonverslaving: 'Een mijlpaal'
De Europese Commissie moet maatregelen nemen die smartphoneverslaving tegen moeten gaan. Dat wil het Europees Parlement, dat vanmiddag met een brede meerderheid heeft ingestemd met een initiatiefvoorstel daarover. Het parlement wil dat de commissie komt met technieken die alsmaar scrollen en automatisch afspelen van video’s afremmen.
Het gaat om een initiatiefvoorstel van GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak. Zij heeft het initiatief genomen vanwege de verslavende werking van online games, video’s en sociale media, die ervoor zorgen ervoor dat mensen urenlang scrollen op hun telefoon.
Trucjes techbedrijven
Een gevolg van een doelbewust verslavend ontwerp door de fabrikanten van apps en smartphones. Van Sparrentak noemt het aannemen van het initiatiefvoorstel 'een mijlpaal'. "Het Europees Parlement wil nu dat Europa verslavende apps en manipulatieve algoritmes aanpakt. Tegen de trucjes van grote techbedrijven kan geen zelfdiscipline op. Als we nu niet ingrijpen heeft dit een effect op de mentale gezondheid en zelfs de hersenontwikkeling van de generatie van de toekomst. Europa moet daarom voorop lopen met sterke regels."
Mogelijke maatregelen zouden onder meer een verbod zijn op de meest verslavende ontwerpfuncties, zoals de eindeloze scrollfuncties en het automatisch afspelen van filmpjes. Ook moet er volgens Van Sparrentak een recht komen om niet gestoord te worden. Aandachttrekkende functies zoals notificaties en blauwe vinkjes zouden standaard uit moeten.
Depressie en laag zelfbeeld
Van Sparrentak: "Volgens sommige rapporten vertoont een op de vier jongeren zelfs kenmerken van smartphoneverslaving. Dit heeft grote gevolgen en werkt bijvoorbeeld depressie, aandachtsstoornissen en een laag zelfbeeld in de hand. Hier moeten we echt keihard tegen optreden."
De Europese Commissie moet nu aan de slag met het opstellen van een wetsvoorstel. De Europese Commissie is niet verplicht om dit te doen, maar heeft bij aantreden wel gezegd dat als een meerderheid van het Europees Parlement iets wil, ze dat zullen doen. Waarschijnlijk duurt het opstellen van zo'n wetsontwerp meer dan een jaar.